Шампионската лига, жребий, УЕФА
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Шампионската лига с повече отбори и мачове от 2024-а

Нов формат на Шампионската лига може да бъде одобрен и приет още този месец. Това разкри президентът на Асоциацията на европейските клубове (АЕК) Андреа Аниели. Новият формат ще е с повече отбори и повече мачове. Ще участват 36 отбора, които ще игратя по 10 мача в една група и след това най-добрите ще участват на елиминации. Новият формат на Шампионската лига е по идея на изпълнителния директор на Аякс Едвин ван дер Сар.

Аниели обяви, че очаква в следващите седмици да бъде реше въпросът как ще бъдат разпределени допълнителните четири квоти, след което УЕФА ще даде съгласието си за реформите, които на практика ще сложат край на идеята за Европейски Суперлига. Генералният секретар на УЕФА Джорджо Маркети коментира слуховете за Суперлигата по време на изявлението си на генералната асамблея на АЕК. „Задружността може да бъде изгубена, когато се преследват коварни идеи под претенцията за оцеляване, растеж и бизнес нужди“, каза Маркети.

Европейските първенства искат допълнителните четири места да бъдат дадени на шампионите на средни по сила първенства. В момента те играят плейофи. Според БиБиСи обаче е по-вероятно две от квотите да бъдат определени като „уайлд кард“. Те ще бъдат заделени за най-силните първенства, които да имат и пети участник в турнира.

Според новия формат отборите ще имат по-голяма ангажираност в Европа. Според Аниели това може да се компенсира като се намали броят на отборите във вътрешните първенства. „Опитваме се да постигнем баланс. Една трета международни мачове и две трети мачове във вътрешното първенство. За да има добър баланс, 20 отбора в първенство е твърде много“, каза президентът на Ювентус.

Готвят се и промени в трансферния пазар

Освен промени в Шампионската лига, се готвят и сериозни промени в европейски футбол. Една от идеята е забрана за трансфери между водещите отбори на континента. „Моментът е добър за големи решения. Трябва да мислим за широка палитра от реформи. Можем да помислим за трансферна система, според която отборите се класират в определени групи и няма да могат да купуват играчи един от друг. Това ще подобри непряката солидарност към другите отбори и ще сложи край на трансферите за деветцифрени суми между отборите, участващи в Шампионската лига. Обсъждаме тези елементи“, обясни Аниели.

- реклама -