Нова бронзова статуя на Мелания ала Смърфиета в Словения

Издигнаха нова статуя на първата дама на САЩ Мелания Тръмп, родена като Мелания Кнавс в словенския град Нове место, тогава в разпадналата се Югославия. Тя замества предишната дървена статуя, която бе изгорена от неизвестни подпалвачи малко след като бе открита миналата година край град Севница, където Мелания е отраснала, припомни Би Би Си.

В Словения някои обявиха оригиналното творение като „позор“, като дори го сравниха със „Смърфиета“, тъй като нямало прилика със съпругата на Тръмп.
Под новата статуя има табела, на която тя се посвещава на „вечната памет за паметника на Мелания, който бе на това място“.

Американският скулптор Брад Дауни поръча оригиналната статуя, създадена от ствола на дърво от словенския занаятчия Алес Жупевц. Мелания бе в синьо, цвета на палтото й при встъпването в длъжност на Тръмп. Нужно е голямо въображение, за да се съзре някаква, макар и малка, прилика между лицето на Смърфиета и реалната г-жа Тръмп.

Статуята бе подпалена навръх националния празник на САЩ 4 юли. Дървена фигура на Доналд Тръмп също изникна в Севница миналата година. Високата почти 8 м статуя също бе подпалена от неизвестни през януари тази година.

 

- реклама -