Брюксел

Нова бомбена заплаха в Брюксел

Нова тревога беше обявена в Брюксел след заплаха за бомба в търговски център.

В момента силите за сигурност в столицата на Европа провеждат антитерористична операция.

Задържан е мъж в търговски център в града. Към момента няма подробности за неговата самоличност, но се предполага, че може да е носил екплозиви, съобщи говорител на прокуратурата. В момента в търговския център работи екип сапьори.

Белгийският телевизионен канал RTL съобщава, че полицията е получила предупреждение, че мъжът е носел колан с експлозиви.

По данни на информационна агенция „Белга“, операцията е започнала, след като рано тази сутрин е получено съобщение за мъж, който се държи странно в близост до търговския център „Сити 2“.

Районът около популярния търговски център е отцепен. Мерките за сигурност са засилени. Намиращата се наблизо метростанция „Рогир“ е затворена.

От няколко дни в Брюксел има засилено полицейско присъствие и допълнителни мерки за сигурност.

Вчера полицията в страната задържа шестима души във връзка с провалена терористична атака във влака между Амстердам и Париж миналата година. На 21 август 2015 година въоръжен мъж рани трима души в пътническия влак Амстердам-Париж, преди да бъде обезвреден от пътници. Извършителят беше 26-годишният мароканец Аюб ал-Казани.

В събота беше проведена антитерористична операция, при която бяха задържани 12 души и бяха обискирани 40 жилища и 152 гаража на територията на цялата страна. Според прокуратурата двама от арестуваните са съответно чичото и племенникът на двама от извършителите на атентатите в Брюксел от 22 март – братята Бакрауи.

Министър-председателят Шарл Мишел провежда спешна среща с представители на кабинета.

Очаквайте подробности.

- реклама -