Нови арести в Турция

Операция по прочистване на полицията от замесени в пуча

Общо 7850 полицаи, сред които и висшестоящи служители на реда, са били отстранени от работа в рамките на разследването срещу извършителите на опита за преврат в Турция, пише в. „Хюриет“.

Списък с отстранения персонал е бил изпратен на местните участъци от ръководителя на полицията в страната Мехмет Селалетин.

Отстранените служители са били извикани през нощта в полицейските управления, като оръжията и полицейските им документи са били конфискувани.

Продължават арестите и на висши военни

В Турция са арестувани общо 103 адмирали и генерали. Те са били задържани на различни места в страната. Военните ще бъдат изправени пред съд.

Арест на ген. Бекир Еркан Ван
Арест на ген. Бекир Еркан Ван

Задържаните са обвинени в опит за нарушаване на турската конституция и опит за сваляне на властта.

Тази сутрин спецчасти атакуваха  Академията на ВВС в предградията на Истанбул.

Деканът на Академията Ахмет Гумус е арестуван по подозрение за съучастие във военния преврат.

Следобедът пък започна специализирана операция в щаба на командването на Военноморските сили на Турция в град Гьолджук, провинция Коджаели.

По разпореждане на президента допълнителни 1 800 елитни полицейски части са били привлечени от околните провинции, за да гарантират сигурността в Истанбул.

Turkish military block access to the Bosphorus bridge, which links the city's European and Asian sides, in IstanbulАрест и уволнения за чиновници

Около 9000 чиновници са уволнени в Турция, включително валия на една от провинциите и 29 губернатори, намиращи се на подчинение на централната власт. Те са обвинени в подпомагане на метежниците.

Лидерът на опозиционната Народно-републиканска партия Кемал Кълъчдароглу настоя да има съд и за онези цивилни, които линчуваха войниците в нощта на пуча.

„Ако Турция смята да бъде правова държава и да излъчва доверие, е длъжна да действа в съответствие със законите. Престъпниците трябва да бъдат преследвани в рамките на правилата, предвидени от закона, но не с цел отмъщение и разправа, или предубедено и предрешено съдопроизводство. Те трябва да бъдат съдени наравно с участниците в опита за преврата. В крайна сметка, ние разчитаме на армията си“, заяви Кълъчдароглу пред журналисти.

- реклама -