ЦСКА-София - Левски
Снимка: БГНЕС

„Нова“ ще плаща по 6,5 млн. лв. на сезон за футболното първенство

„Нова броудкастинг груп“ отново взе правата за мачовете от българското футболно първенство. Това реши изпълнителният комитет на БФС. Настоящият договор между БФС и телевизията изтича след следващия сезон. Новият ще е до 2025/26 г. Общата му стойност е 32.5 млн. лева.

„Постъпиха три предложения – едното за 200 хил. лева на сезон, другото за 3 милиона лева на сезон и офертата, която е от сегашния ни партньор. Тя е за 6.5 млн. лева на сезон, като това са цени без ДДС. Офертата, която се одобри, е да се продължи сегашният договор за срок пет години. Цената е общо за 32.5 млн. лева без ДДС“, каза вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев.

Досега „Нова броудкастинг груп“ плащаше по-малко. В първите две години от стария договор компанията плащаше по 5.5 млн. лева на сезон, в третата сумата беше 6 милиона, а в последните две – по 6.5 млн. лева.

„Самото разпределение на средствата се приема от Професионалната лига. Всички клубове се събират и взимат решение. Това е била практиката до момента, така ще бъде и занапред“, заяви Фурнаджиев. Той посочи, че има промяна и БФС вече ще получава 5% вместо досегашните 10% от тези 6.5 млн. лева на сезон, идващи от договора за телевизионните права.

Първа лига остава с 14 отбора

Другото решение на изпълнителния комитет е Първа лига да остане с 14 отбора и догодина. Промяна ще има в плейофите в първата шестицата. В тях вместо по два мача отборите ще играят само по веднъж всеки срещу всеки. Освен това вече ще изпадат директно два отбора.

- реклама -