влак, Белово, локомотив, вагон

Нов влак дерайлира в Сърбия. Този път с фосфорна киселина

Вагон на товарен влак с фосфорна киселина е дерайлирал край сръбския град Зайчар малко след полунощ, съобщава БТА като се позовава вестник „Данас“ .

Около половин час след полунощ на наскоро реконструираната железопътна линия Зайчар – Княжевац товарен вагон, съдържащ фосфорна киселина, дерайлира близо до село Вратарница, пише изданието в Сърбия.

От 12 вагона един е дерайлирал. Влакът е пътувал от пристанището Прахово за Шабац и е превозвал фосфорна киселина за нуждите на завода „Elixir Zorka“.

Александър Богоевич, говорител на полицията в Зайчар, заяви за „Данас“, че става въпрос  за една цистерна  с фосфорна киселина, но тя не се е разляла.

Малко преди девет часа сутринта пристигна екип от Ниш, който в момента изважда цистерните от железопътната линия.

„Хората не трябва да се притесняват, ситуацията не е като в Пирот“, посочи Богоевич.

Полиция и пожарникари са на терена, а достъпът до вагоните е забранен. Вагоните носят знака на фабриката „Elixir Zorka“ от Шабац. Недалеч от мястото, където влакът е дерайлирал, е река Тимок.

През март тази година тогавашният министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Томислав Момирович и кметът на Зайчар Бошко Ничич заявиха, че железницата е реконструирана, въпреки че е във видимо лошо състояние, отбелязва изданието.

Хора, които в момента са на мястото, където влакът дерайлира, твърдят, че релсите са в изключително лошо състояние, а на винтовете пише, че са от 1962 г.

Само преди дни в Пирот влакът „Еликсир Зорке“, превозващ амоняк, дерайлира и изтече киселина, в резултат на което двама души загинаха, отбелязва белградският вестник.

- реклама -