Tesla „Тесла мотърс”

Нов вид слънчеви батерии се сблъскват с финансов проблем при „Тесла мотърс“

Американският производител на електрически автомобили „Тесла мотърс” изпитва трудности с допълнителните средства, необходими за сливането с енергийната компания „Солар сити”. Това съобщава вестник „Уолстрийт джърнъл”.

Необходими са допълнителни средства за изплащане на 422 милиона долара на притежателите на дълговите книжа на компанията за третото тримесечие и финансирането на сливането със „Солар сити”.

През последните седмици 15 компании отказаха да купуват акции или да инвестират в развитието на „Солар сити”.

Според състоянието на нещата към 30 юни наличните средства са се стопили до 146 милиона долара от 421 милиона долара година по-рано.

Представители на „Тесла” съобщиха на 1 август за планирана покупка на „Солар сити”. След сливането с „Тесла” енергийната компания възнамерява да произвежда нов вид слънчева батерия.

Става дума за начало на производство на покриви, чиято повърхност изцяло е слънчева батерия.

Сделката се оценява на 2,6 милиарда долара. Компаниите планират да я финализират през четвъртото тримесечие на тази година. Според условията на сделката, собствениците на „Солар сити” ще получат за акциите си по 0,11 акции на „Тесла”.

„Тесла мотърс” досега се е насочила към производството на електрически превозни средства. Тя произвежда два модела от по-висока ценова категория: Модел S седан и кросоувъра Model X.

Компанията планира да започне серийно производство на модела 3 през 2017.

- реклама -