случаи , заразени, коронавирус, починали

Нов вариант на COVID-19 е открит във Великобритания

Изследователи от Университета в Единбург са открили нов вид коронавирус във Великобритания, който вече се е разпространил в общо 10 държави.

Това съобщава „Гардиън“, позовавайки се на шотландски учени.

Вариантът, наречен B1525, е идентифициран чрез секвениране на вирусни проби в Дания (35 случая), Великобритания (32), Нигерия (12), САЩ (7), Франция (5), Гана (4), Австралия (2), Канада (2), Йордания (2) и Испания (1). Както отбелязва изданието, първото секвениране на генома на този тип вирус е проведено през декември от експерти във Великобритания и Нигерия, съобщава ТАСС.

Изследователите подчертават, че новият вариант се различава от доминиращия щам на Кент на коронавирус в Англия по мутацията E484K в протеиновия шип, който се наблюдава и при бразилския, южноафриканския и бристолския щамове на вируса.

На този фон експертите призоваха британските власти да увеличат броя на тестовете за коронавирус в онези райони на страната, където е идентифициран този вариант.

Щамът от Кент на коронавируса е идентифициран през септември миналата година, но привлече вниманието на експертите едва през декември, когато започна да става доминиращ в Англия. Според предварителните експертни оценки той може да бъде до 70% по-заразен от срещаните преди това генетични варианти на вируса в страната, а смъртността му може да бъде с 30% по-висока.

- реклама -