Нов ужас: Ще стане ли хлябът 3 лева

Нов ужас: Ще стане ли хлябът 3 лева. Това ще се случи, ако се върне 20% ДДС върху хляба, казват производители. Ако се върне 20-процентовото ДДС на хляба, той ще струва над 3 лв. Това е единственият хранителен продукт, който не промени цената си в последните 8 месеца.

Това обясни в студиото на „Събуди се” Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

„От 1 юли 2022 г. крайната цена  падна между 17 и 26%. Преди той струваше около 2,00 -2,40 лв., а вече е под тази стойност. Всеки производител има своя доставна цена.

За нас е необяснимо защо продуктът се превръща в обект на обругаване от страна на анализатори, включително и от страна на бившия финансов министър Симеон Дянков, които твърдят, че нулевото ДДС на хляба не е свалило цените и че те трябва да се покачат с 20%”, поясни Кукушева.

В България се внася единствено и само украински слънчоглед, който има по-ниска цена в сравнение с българския, увери експертът.

„Ако някой твърди, че където и да е в България, се разтоварва украинска пшеница, го моля да каже къде точно и кога. Гарантирам, че българският хляб се произвежда единствено и само от българска пшеница”, каза още експертът.

- реклама -