Нов трус от 5,3 по Рихтер удари Турция, земята се измести с 3 метра

Ново земетресение с магнитуд 5,3 е било регистрирано днес в окръг Кахраманмараш, Южна Турция, от сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул.

Според публикуваната от обсерваторията информация трусът е станал в 10.48 ч. (9.48 ч. българско време), а епицентърът му е бил в района на град Гьоксун, окръг Кахраманмараш, пише dnes.dir.bg.

Земетресението е било на дълбочина 5 км под земната повърхност.

Това е поредният по-силен трус в поредицата земетресения в района от понеделник, когато в 4.17 ч. сутринта, Южна Турция бе разтърсена от трус с магнитуд 7,7 и епицентър в град Пазарджък, окръг Кахраманмараш.

Девет часа по-късно бе регистрирано и второ силно земетресение, отново в окръг Кахраманмараш, с магнитуд 7,5-7,6.

Досега броят на официално потвърдените жертви в Турция от трусовете е 6234. В съседна Сирия земетресенията са отнели живота на най-малко 2270 души.

Земната маса в Турция се е изместила с три метра

Двете земетресения с епицентър Кахраманмараш, Южна Турция, и магнитуд съответно 7,7 и 7,6 по Рихтер, са причинили изместване на земната маса в Турция с три метра, съобщи директорът на сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул проф. Халюк Йозгенер.

„Преживяваме истинско природно бедствие, невиждано досега. В един и същи ден станаха две земетресения едно след друго с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер. Земната маса се измести с цели три метра“, заяви проф. Йозгенер пред журналисти, цитиран от БТА.

По думите на турския учен през 2022 година в Турция са станали 170 земетресения с магнитуд над 4.

„След августовското земетресение през 1999 година (в района на Мраморно море), земетресенията от 6 февруари са най-мощните и най-разрушителните за последните 24 години“, посочи той.

Ученият обясни, че последните земетресения в Кахраманмараш са освободили енергия, която е била натрупвана в продължение на 500 години, а на места и 700-800 години.

Още държави пращат помощ

Екип със 161 спасители от САЩ е излетял тази сутрин за Турция, за да окаже помощ в 10-те окръга, засегнати от разрушителните земетресения в Южна Турция, добавя БТА.

Турското правителство поиска международна помощ за справяне с последиците от мощните трусове с магнитуд до 7,7, които разтърсиха южната част на страната преди три дни и отнеха живота на над 7000 души, по последни данни. Хиляди са загинали и в съседна Сирия.

Непосредствено след бедствието спасители от около 70 държави пристигнаха в Турция и работят на терен. България бе една от първите европейски държави, които изпратиха помощ.

 

- реклама -