Нов тренд: слагат газови уредби на хибриди, за да пестят още повече

Високите цени на бензина и дизела накараха много практични и пресметливи българи да търсят начин да намалят разходите си за гориво.

Все повече нашенци стигат до наглед безумната идея да слагат газова уредба на и без това икономичните хибридни коли.

Тази практика я има от години в страни като Нидерландия и Италия, но и в България, където е популярна сред много таксиметрови шофьори.

“Бакшишите“ предпочитат да използват предимно хибрида Toyta Prius, на който слагат допълнително и газова уредба.

Монтажът на газова уредба на хибрид отнема повече време и

системата е малко по-скъпа – от 1500 до 2000 лева

Шофьори, които карат такива автомобили, обаче твърдят, че цената се избива още след първите 10 000 километра. Според тях хибриден Toyоta Prius с газова уредба харчи по 5-6 литра пропан-бутан при извънградско движение и 7-8 литра в града.

Това е с около литър-два повече от разхода на бензин на оригиналния Toyоta Prius.

Простите сметки показват, че при сегашни цени на пропан-бутана у нас от 1,20 лева при дълъг път разходът за гориво ще е около 6-7 лева и 8-9 лева в града. Ако карате нормалния Toyоta Prius (или Auris), ще ви харчи по 4-5 литра на сто в града и 6-7 литра по магистралите и общинските пътища. Това е така, защото при хибридните тойоти обикновено разходът на бензин е по-малък в задръстванията, а не по пътища извън града.

Така по сегашните цени на бензина от 2,70 лв. 100 км пробег извън населените места ще ви струва 16-17 лева, а в града – около 10-12 лева т.е. два пъти повече, отколкото хибрид с монтирана допълнително газова уредба.

- реклама -