ПРОФ. РОДЖЪР ДЕЙНТИ-представяне на последно поколение „Неинвазивен пренатален тест за генетични аномалии - Vision”

Нов тест за ранно откриване на генетични аномалии

Неинвазивен пренатален тест за генетични аномалии – Vision, позволява диагностика в най-ранна бременност. Модерната апаратура е добрата новина в родното здравеопазване.

Изследването открива в най-ранен етап Синдроми на Даун, Патау, Едуардс, както и може да определи пола на бебето.

То може да се направи от всяка бременна жена, но се препоръчва на високорисковите групи. В тях попадат жени на възраст над 35 години и такива, на които ултразвукът е открил проблеми с растежа и развитието на плода.

Тестът е без риск от допълнителни усложнения на бременността или загуба на плода, обясни проф. Роджър Дейнти – основател и научен директор на лаборатория Future Health и един от всепризнатите авторитети в областта на стволовите клетки.

Вероятността за фалшив отрицателен резултат е 0,026 %, а за фалшив положителен резултат – 0,2 на сто, уточни проф. Дейнти. Специалистът обясни, че „Vision“ може да определи пола на бебето на безпрецедентно ранен етап, но само ако родителите пожелаят.

Стандартният пренатален скрининг се прави между 14-а и 18-а седмица на бременността. „Vision“ осигурява възможност генетичните аномалии да бъдат открити 4 седмици по-рано. Това дава възможност за доста по-лесно и технически изпълнимо прекъсване на бременността, обясни акушер-гинекологът д-р Николай Колев.

Тестът струва 1400 лева.

На него месечно се подлагат по няколко бременни жени в цялата страна, обясниха от Медицински център „Афродита„, които са представители на Future Health за България.

Иновациите бяха представени от Първата частна акредитирана банка за съхранение на стволови клетки Future Health в партньорство с Genesis Genetics – London, United Kingdom. Презентация направи лично проф. д-р Роджър Дейнти – основател и научен директор на лаборатория Future Health и един от всепризнатите авторитети в областта на стволовите клетки.

Награден е за своите заслуги с титлата MBE (Member of British Empire), присъдена му от кралица Елизабет II, като признание за постиженията му в сферата на науката и обучението в Обединеното Кралство. Роджър Дейнти е работил във Future Health като консултант още от основаването на банката през 2002 г, а от 2006 г. до днес е неин управляващ директор.

Преподавал е молекулярна биология и биохимични изследвания в медицинския колеж на Нотингамския университет. Под ръководството на проф. д-р Дейнти, Future Health получи награда от Кралицата на Великобритания и вече пет години е единствената банка за съхранение на стволови клетки, носител на тази престижна награда.

- реклама -