Нов скандал с името на Македония, забъркаха и Ройтерс

Заев: Предложенията за името са Северна, Горна, Вардарска и Скопие

Република Македония предложи четири варианта за разрешаване на спора за името с Гърция. Това заяви македонският премиер Зоран Заев пред Ройтерс.

Македония се надява, че спорът ще бъде решен навреме, за да получи препоръка за започване на преговори с ЕС през юни и потвърждение на поканата за членство в НАТО през юли тази година. Тя предлага географско определение в името, посочва Ройтерс.

„Предложенията са Република Северна Македония, Република Горна Македония, Република Вардарска Македония и Република Македония (Скопие)“, заяви Заев за Ройтерс в Лондон, където присъства на инвестиционния среща за Западните Балкани, организирана от Европейската банка за възстановяване и развитие.

На въпрос дали Гърция ще бъде удовлетворена от една от тези възможности, Заев отговори: „Да … някои варианти ги предпочитат, а някои не (по отношение на името)“.

Заев заяви, че остава открит въпроса дали има „реална нужда“ за промяна на Конституцията на Република Македония, нещо, което Гърция търси през последните месеци.

Македонският премиер е убеден, че, ако решението на спора запази достойнството на гражданите, те ще подкрепят това решение на референдум.

По-късно обаче македонското правителство опроверга информацията на агенция Ройтерс, че премиерът Зоран Заев е предложил четири варианта за решаването на спора за името с Гърция.

Предложенията са Република Северна Македония, Република Горна Македония, Република Вардарска Македония и Република Македония (Скопие), съобщи по-рано Ройтерс, позовавайки се на интервю с премиера Заев. Македонското правителство заяви, че става дума за погрешна интерпретация – тези предложения наистина съществуват, но те не са предложения на Република Македония.

„Македонската и световната общественост знае, че това са предложения на международния посредник Матю Нимиц, който води преговорите между Република Македония и Гърция под егидата на ООН“, подчертаха от Скопие.

- реклама -