Нов рунд: Рашков срещу прокуратурата – за ареста на Борисов и разследва ли се Асен Василев? (Обновява се + Видео)

Нов рунд между вътрешния министър Бойко Рашков срещу прокуратурата по горещите теми от седмицата. До сблъсъка се стигна след интервю на Рашков пред bTV, в което той посочи, че е имало теч на информация за ареста на Бойко Борисов, както по темата разследва ли се вицепремиера и финансов министър Асен Василев? Рашков заяви, че има образувано досъдебно производство срещу Василев и

показа папка с документи,

които доказвали това.

Минути след това, на влизане във Висшия съдебен съвет главният прокурор Иван Гешев обяви, че не вярва вътрешният министър да е нарушил закона като показва или неистински документи в ефир или ако е получил нерегламентиран достъп до информация.

„Изтичане на информация е имало по

ареста на Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов. Сестрата на Севдалина Арнаудова работи в Главна дирекция на „Национална полиция“, заяви в интервю за bTV вътрешният министър Бойко Рашков. На въпрос в кой отдел работи тя, Рашков отговори: „В който трябва“. В коментар на арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова той подчерта, че ако фактите като дадените срещу тях са били дадени за един обикновен човек, той е щял да бъде привлечен като обвиняем.

„Можем да направим извод, че прокуратурата

е разпънала чадър над тях и последствия няма“, допълни Бойко Рашков. Според него прокуратурата е размотавала случая по проверката на Държавната финансова инспекция, че държавата е ощетена с половин милиард лева от фирми на Васил Божков.

„Не сме избързали, даже се забавихме

с ареста на Борисов“, е мнението на Бойко Рашков. Той допълни, че в дома на Арнаудова са открити материали, от които може да се направи извод, че тя е следяла какво се случва в обществото във връзка с обвиненията срещу Васил Божков. Министърът обяви, че сестрата на Арнаудова работи в сектор „Информация и анализ“ на Глава дирекция „Национална полиция“ и вероятно от нея е изтичала информация.

Малко след това главният прокурор Иван Гешев излезе с горещ коментар за арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова, ролята на българските европрокурка Теодора Георгиева и делегираната прокурорка Елена Попова, посещението на европейския прокурор Лаура Кьовеши и

влиянието й върху процеса

и закриването на специализираните съд и прокуратура, прието на първо четене от депутатите.

„Прокуратурата е единствената преграда между българските граждани и беззаконнието. Съдът се оказва последният страж на законността и ще си свършим работата, както ни е зададено по конституция.“, отчете той. Въпросите, които трябва да си зададем е, дали

вие няма да сте следващите,

ако сте задали някакви неправилни въпроси, коментира Гешев и задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

„Понеже не бях разбран от Христо Иванов и Надежда Йорданова, че искам разговор за закриването на спецсъда. Предложих разговор за теми, които те постоянно излагат – за правомощията на главния прокурор, ролята му и други.

Ако някой се притеснява, ще дойда сам.

В интерес на българските граждани е да има диалог между властите. Всички ние би трябвало да работим и затова ни плащат гражданите. Аз не виждам причина такъв разговор да не се проведе пред вас медиите, защото, ако не се проведе, това означава, че тези, които цитирах, нямат никакви правни аргументи“.

Не коментирам европейската прокуратура, отговори той на въпрос как ще коментира и европейската прокурорка Теодора Георгиева и нейната роля в арестуването на Бойко Борисов.

„Това е нападение.

За да има война, трябва да има две страни.

В момента се случва това, което каза министърът на правосъдието от доста време. Прокуратурата е единствената отбрана“, завърши Иван Гешев.

Отново пред bTV oтносно посещението на евродепутати от ЕНП, които критикуват действията на МВР по случая, Рашков каза, че те трябва да бъдат запознати „с какво се е занимавал Борисов“. Той попита задочно председателя на ЕНП Манфред Вебер: Знаеш ли защо Борисов излиза от МВР? Той припомни, че на времето Борисов е работил с групировките.

„Както и по много други случаи,

в които се съдържат материали за участие на бивши управляващи от ГЕРБ в кражби, и този случай ще потъне в прокуратурата“, заяви Бойко Рашков. Според него дошлите в България депутати от Европейската народна партия (ЕНП), които критикуват МВР заради акцията срещу Борисов, не са запознати със случая. Той е на мнение, че гостите сигурно биха искали да знаят някои детайли от миналото на Бойко Борисов. Бойко Рашков показа и документа с който Бойко Борисов е поискал да напусне органите на МВР, защото не е искал да се деполитизира, а е бил член на БКП. Министърът припомни, че Борисов е бил част и от силовите структури в първите години след 10 ноември.

„Може би трябва да изпратим на господин Манфред Вебер всичко, което имаме в МВР за лицето инж. Бойко Методиев Борисов“, допълни Бойко Рашков. Той подчерта, че не оспорва обвиненията срещу Васил Божков и

„всеки трябва да си сърба това, което е надробил“,

но се бил наслушал на нелепости от прокуратурата как той не може да бъде разпитан.

Рашков каза, че е поискал да се разширят правомощията на разследващите полицаи, защото прокуратурата има монопол върху разследващите органи. „Когато Гешев си отиде, ние с прокуратурата ще работим така добре, както с европейските акредитирани прокурори.“

„Досъдебното производство срещу Асен Василев е политически акт“, заяви още вътрешният министър. По думите му без необходимите данни това е злоупотреба с процесуални правомощия, тъй като

не са налице изискуемите по закон

предпоставки за поставяне началото на досъдебно производство. Също така трябва да има не само законен повод, а и достатъчно данни за това. Рашков показа и документите на досъдебното производство, което е образувано. Той каза да се попита Специализираната прокуратура защо твърди обратното.

„Свикнахме вече с това от там

да се получават неверни данни, да не кажа да се лъже“, заяви вътрешният министър.

„В документите се съдържа сигнал на Георги Самуилов (собственик на петролната компания „Инса Ойл“) до главния прокурор, където той подробно разказва за среща, която е имал Асен Василев с бизнеса, включително е провел разговор със Самуилов. Той описва няколко факта,

които са се случили на 13 и 14 март

тази година. Става въпрос за спекулата с горивата. Твърди, че Василев едва ли не е извършил някакво престъпление по отношение на самия него“, обясни Бойко Рашков.

„Отделен е въпросът дали има данни за престъпление тук. Толкова много са бързали, че са написали, че законен повод е съобщение от органите на МВР до Специализираната прокуратура, което е откровена лъжа.

Материали от МВР до Спецпрокуратурата няма.

Има сигнал от Георги Самуилов, който има пряк достъп до главния прокурор. След като той незабавно се е задействал, материалите са изпратени“, уточни още вътрешният министър.

„В документа пише: „Съобщение от органите на МВР“. МВР не е изпращало никакво съобщение на прокуратурата. Защо го пишат това? За да ангажират МВР по някакъв начин и да си оправдаят незаконните действия?“, попита Рашков.

„Разбира се, от това нищо няма да излезе.

Това е злоупотреба с право от прокуратурата, тъй като вътре няма достатъчно данни за каквото и да било престъпление“, категоричен бе той. По думите му е интересно защо Специализираната прокуратура продължава да лъже, че производство срещу Асен Василев няма.

„Това е нашата съвременна национална прокуратура и за

нейните правомощия вчера се опитахме

да проведем разговор в Комисията по вътрешен ред, което не беше позволено от представителите на ГЕРБ“, уточни още вътрешният министър.

„По кое време на деня? Щом е следобед,

няма да коментирам. Ще коментирам само принципно. Препоръчвам на всеки, който се изказва по тези теми, да се запознае с Конституцията. Доколкото знам, тя все още не е суспендирана. Нулева корупция няма в нито една държава. Г-н Рашков отдавна съм се отказал да го коментирам. Размахвал е в някакво предаване листове. Ако има въобще разследване, това означаво, че по някакъв начин, ако тези листове са истински, ги е придобил по някакъв незаконен начин“, коментира Гешев и новината, съобщена от вътрешния министър, че прокуратурата е образувала проверка срещу Асен Василев. Гешев отново припомни, че

главният прокурор не наблюдава,

а това прави наблюдаващият прокурор. Той заяви и, че има множество случаи, които притесняват българската прокуратура, че у нас има нарушаване върховенството на закона.

 

 

 

 

- реклама -