Македония България България, Северна Македония, Албания, членство, ЕС РС Македония, България, План за действие, Захариева

Нов опит за постигане на напредък: Захариева приема представителя на РС Македония за България

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще приеме днес специалния представител на Северна Македония за България Владо Бучковски.

Очаква се двамата да обсъдят възможен ли е компромис и при какви условия, както и антибългарската реторика в Северна Македония.

Очаква се той да разговаря и с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Красимир Каракачанов и президента Румен Радев.

В интервю за БНР дни преди визитата си проф. Бучковски коментира, че правителството в Скопие е наясно, че трябва да изготви пътна карта, с която да покаже, че се придържа плътно към изпълнението на Договора за добросъседство с България.

„Вярвам, и го знам, че докато ние разговаряме, екипите на министерствата на външните работи – на България и нашето, работят по формулировките, които ще покажат, че и без подкрепа от когото и да е било, макар че в този момент го имаме председателството на Германия, което е голяма подкрепа, ние от Западните Балкани, ние съседите, които имаме обща история, можем да намерим решение за общото ни бъдеще“, каза Бучковски.

- реклама -