Вера Су, кораб, операция, акция

Нов опит за изтегляне на „Вера Су“, има ново замърсяване в района (ВИДЕО)

Заседналият в скалите на Камен бряг товарен кораб „Вера Су“ изплава. Днес бяха прехвърлени и последните 600 кубика от азотния тор, примесен с вода, което даде възможност на плавателния съд да се издигне.

Това улеснява изтеглянето на заклещения кораб, което в момента се извършва от малък влекач.


Операцията по претоварване се възобнови днес след 24 – часова пауза, причинена заради лошото време. Вече повече от 30 дни корабът се намира във водите край Камен бряг.

По-рано през деня беше направен и пореден водолазен оглед с цел безопасност.

През уикенда имаше неуспешни опити да започне изтегляне на кораба. При първия от тях участваха два влекача, но въжето се скъса.

Впоследствие към тях се присъедини и трети влекач, но въпреки всички усилия, „Вера Су“ не помръдна.

Междувременно от Министерството на околната среща и водите разпространиха съобщение, в което се казва, че е забелязано “ видимо белезникаво замътняване на водите в района на носа на кораба“. За констатацията е уведомена незабавно ИА „Морска администрация“ за предприемане на мерки и недопускане на замърсяване на морската вода до приключване на акцията.

Наблюдението върху хода на спасителната операция потвърждава, че с приключване на действията по разтоварването на кораба постепенно ще бъде елиминиран рискът от замърсяване на морските води, съобщават от МОСВ.

Екипите на МОСВ продължават всекидневно да следят на място състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб „Vera Su“ с цел проследяване на операцията по претоварване на кораба.

- реклама -