Нов провал: НС пак не избра председател, спират часовника до утре (Видео + Обновена)

Нов провал: НС пак не избра председател, спират часовника до утре. След нова почивка, депутатите проведоха нов опит за гласуване на кандидатурите за шеф на 48-тото Народно събрание, но така и не избраха шеф на 48-то НС.

След неуспешния вот, Десислава Атанасова от ГЕРБ предложи да се спре часовника, а заседанието да се прекъсне до утре. Самият председателстващ заседанието Вежди Рашидов обяви, че е е получил СМС от председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, който го пита:

„Вие нормални ли сте? Хората ще се съберат със сопи пред парламента“.

Така Рашидов обяви: „Хайде, утре по-мърди, тук – в 10 часа“ и прекъсна заседанието на парламента.

Преди това от своя страна лидерът на „Български възход“ Стефан Янев призова от трибуната на парламента партиите да се съберат на председателски съвет и да излъчат една единствена кандидатура, която да бъде подложена на ново гласуване.

Към момента кандидатите за поста вече станаха петима,

след като по време да вторите дебати ДПС изненадващо издигна и кандидатурата на Йордан Цонев. Така за поста се борят още предложеният от ГЕРБ Росен Желязков, издигнатият от ПП и подкрепен от ДБ Никола Минчев, кандидатът на БСП Кристиян Вигенин и

предложението на „Възраждане“ – Петър Петров.

Предложенията ще бъдат гласувани отново по азбучен ред, като първа е кандидатурата на Йордан Цонев. След гласуване той събра 34 гласа „За“, 97 „Против“ и 102 „Въздържал се“. Втора по ред е кандидатурата на Кристиян Вигенин, която събра 28 гласа „За“, 35 „Против“ и 175 „Въздържал се“. След това бе гласувана кандидатурата на Никола Минчев. Той получи 73 гласа „За“, 35 „Против“ и  130 „Въздържал се“.

Четвъртото гласуване е за Петър Петров,

който събра 27 гласа „За“, 94 „Против“ и 118 „Въздържал се“. Последна бе гласувана номинацията на Росен Желязков. За него гласуваха 67 депутати със „За“, 84 „Против“ и 88 „Въздържал се“.

Така нито една кандидатура не бе приета и на това гласуване. И затова се пристъпва към процедурата по балотаж. На нея се явяват Никола Минчев и Росен Желязков.

Първо депутатите гласуваха за Минчев,

който получи 97 гласа „За“, 42 „Против“ и 100 „Въздържал се“. И при второто гласуване – за Росен Желязков кандидатурата му не събра необходимите гласове. Той получи 67 гласа „За“, 87 „Против“ и 85 „Въздържал се“.

Преди това, след дълги дебати и взаимни обвинения, депутатите се върнаха в залата, за да гласуват, но останаха там за кратко, тъй като бе обявена нова почивка, поискана от ДПС.

Причината – в залата не се бяха върнали всички депутати

от предишната почивка и не успяха да гласуват за първата кандидатура – тази на Йордан Цонев. Самата кандидатура беше подложена от председателстващият в момента НС Вежди Рашидов на гласуване и събра 32 гласа „За“, 92 „Против“ и 91 „Въздържал се“.

В този миг на трибуната излезе зам-председателят на ДПС

Халил Летифов и поиска още 15 минути почивка, точно заради липсващите депутати в залата. С думите „Глас народен, глас на ДПС“ Рашидов обяви новата почивка.

След почивка, новите депутати се върнаха отново

в пленарна зала, за да се опитат да решат конституционната криза, която бе породена от двата неуспешни опита да изберат председател на НС.  Това се наложи, след като парламентарен шеф не бе избран и на балотажа, на който отидоха Росен Желязков от ГЕРБ и Никола Минчев от ПП.

- реклама -