Нов опасен вариант на „Омикрон“ се появи у нас

XBB.1.5 се следи от СЗО, разпространява много бързо, по-заразен е, но не води до по-тежко протичане на болестта.

Свинският грип започва с отпадналост.

Нов опасен вариант на “Омикрон” е засечен у нас, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести.

Вариантът е XBB.1.5, който се следи от Световната здравна организация (СЗО) е установен в София.

СЗО наблюдава този вариант заради неговия потенциал за ускорено разпространение и ниска степен на неутрализация от ваксинален и естествен имунитет, в сравнение с предишните варианти на SARS-CoV-2, посочиха от Центъра.

Пациентът е на домашно лечение.

В началото на годината бе съобщено, че вариантът XBB.1.5 бързо се разпространява в САЩ, като към 31 декемри 2022 г. той заемаше 40% от новите случаи според данните на Центровете за контрол на заболяванията в САЩ (CDC).

Прогнозата на епидемиолозите бе, че новият вариант ще се разпространи широко в Европа.

Директорът на Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова коментира, че вариантът е по-заразен, но “няма място за притеснение”, тъй като няма данни този подвариант да води до по-тежко протичане на заболяването.

Христова каза още, че не очаква сериозно увеличаване на случаите на COVID-19 в страната.

В центъра по заразни болести отчитат спад и на случаите на грип. В момента най-много са заразените със свински грип, каза пред “Труд news” ръководителят на Националната референтна лаборатория “Грип и остри респираторни заболявания” в НЦЗПБ проф. Нели Корсун.

Тя обясни, че са регистрирани нови 17 пациенти със свински грип A(H1N1)pdm09. Други три са с грипен вирус A(H3N2), 2 – с грипен вирус тип Б (B/Victoria).

Свинският грип започва с внезапна отпадналост, температурата е над 380C, има загуба на апетит, гадене и повръщане, болки в мускулите на очите, очните ябълки и по цялото тяло. Заразата често е съпътствана и от усложнения като пневмония, която може да настъпи още на 2-ия или 3-ия ден. Свинският грип се разпространява от човек на човек чрез предаване на секрет по въздушно-капков път или непосредствен контакт. Носителите на вирусът са контактни и могат да пренасят вируса един ден след като са го прихванали и до 7 дни след като са се появили симптомите. Вирусът се предава и чрез кихане, и кашляне, доказано е, че вирусът се повлиява успешно от препаратите тамифлу и реленца.

- реклама -