Нов мрачен рекорд по смъртност в САЩ

Властите в САЩ съобщиха за 3157 смъртни случая от COVID-19 в рамките на един ден – мрачен нов рекорд за пандемията – и здравните системи се борят да се справят с тежестта на влошаващото се положение, предаде Си Ен Ен.

Тези 3100 смъртни случая за ден бележат увеличение с около 20% от предишния рекорд от 2 603 от 15 април.

В хода на пандемията в САЩ вече са починали 273 799 души и повече от 13,9 милиона са били заразени, сочат данни от университета „Джонс Хопкинс“. Новият мрачен рекорд идва в момент, когато в САЩ отбелязват скок в увеличаването на случаите на инфекция и на постъпване в болници, които напомнят на случилото се пролетта, но здравните експерти предупреждават, че положението ще се влоши още повече през зимата.

Пикът на смъртните случаи от коронавирус се случи същия ден, в който хоспитализираните прескочиха числото 100 000, сочат резултатите от проекта за проследяване на случаите на COVID-19. Броят на хоспитализациите непрекъснато нараства през последния месец, като поставя рекорди почти всеки ден от 10 ноември, а експертите се притесняват, че системите за здравни грижи скоро ще стигнат до ръба на възможностите си.

Системата за спешни повиквания 911 е „в точка на пречупване“, заяви Американската асоциация за линейки, която представлява всички национални служби за линейка.

„Без допълнително облекчение изглежда, че ще се прекърши, дори когато навлезем в третата вълна на вируса в щатите от Средния Запад и Запада“, се казва в писмото.

А главният служител на Центровете за контрол и превенция на заболяванията заяви, че нещата скоро няма да изглеждат по-добре за болниците.

„Реалността е декември, януари и февруари ще бъдат тежки времена. Всъщност вярвам, че това ще бъде най-трудният период в историята на общественото здраве на тази нация, най-вече заради стреса, на който ще бъде изложена здравната система “, каза д-р Робърт Редфийлд.

- реклама -