Саджид Джавид сн. Уикипедия

Нов министър на здравеопазването във Великобритания, след скандала с целувката

Британският премиер Борис Джонсън назначи Саджид Джавид за министър на здравеопазването след оставката на Мат Ханкок, уличен в неспазване на правилата на локдауна.

Мат Ханкок подаде оставка, признавайки, че е нарушил социалната дистанция след като таблоидът „Сън“ публикува снимки от 6 май, на които той се целува със своята сътрудничка Джина Коладанджело в Министерството на здравеопазването. Първоначално премиерът Борис Джонсън прие извинението му и каза, че случаят е приключен, но в резултат на засиления натиск да уволни Ханкок, ако не подаде оставка, в крайна сметка министърът се оттегли.

Неговото място ще заеме бившият министър на финансите Саджид Джавид, който по-рано е заемал и поста на министър на вътрешните работи. Той се оттегли от правителството през февруари 2020 година седмици преди представянето на бюджета след като отхвърли искането на Борис Джонсън да уволни екипа си от съветници.

Една от първите задачи на Джавид като министър на здравеопазването ще бъде да проучи внимателно данните, свързани с коронавируса, преди обявената дата 19 юли за излизане от локдауна. Политическите наблюдатели преценяват назначаването на Саджид Джавид като много добър избор.

Въпреки оставката на Ханкок остават много въпроси дали той правомерно е назначил Коладанджело, с която се познава от студентските години в Оксфорд. И двамата са семейни с по три деца. Коладанджело също се разделя с поста си. Вестник „Сънди таймс“ съобщава, че Ханкок е напуснал съпругата си още в петък вечер, когато гръмна новината за аферата му със сътрудничката му.

- реклама -