„Продължаваме промяната“ при президента: Готови сме на диалог (Видео)

Кирил Петков заяви, че е от „Продължаваме промяната“ са готови да преговарят с всички партии и депутати, които взимат самостоятелни решения. Петков се обяви,че на всяка цена са готови да направят кабинет, но червената линия за тях остава задкулисието.

Президентът Румен Радев провежда нов кръг консултации с парламентарните формации преди да връчи третия и последен мандат за съставяне на правителство в 47-ото Народно събрание.

„Провеждам консултации с всички парламентарно представени политически сили в търсене на обединение около отговорни национални цели и приоритети“.

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на „Продължаваме промяната“.

„Въпросът за властта, който наистина е важен, не отменя отговорността пред гражданите и държавата, която носят всички политически сили и българите очакват от политиците решенията и защитата на националния интерес да бъдат поставени над партийните сметки„, заяви още Радев.

За да се справим с всичко е нужен работещ пармалент. Трябва ни не просто сделка за ново правителство, а отговорно управление, посочи държавният глава.

Има ли според вас потеницал 47-мото НС да излъчи управление, което да се гради на споделени ценности, а не на политически пазарлък и готови ли сте да споделите управлението с друга политическа сила, попита Радев.

ПП е най-голямата политическа сила, затова е важно нейното мнение, подчерта той.

Искам да заявя че ние осъзнаваме отговорната позиция, в която сме. Част от най-страшните сценарии, които се чертаят, целят вкарване на допълнителна паника в обществото. Азерският газ потече, индустриалното производство е с рекорд в ЕС, отчете Кирил Петков.

Да, имаме външно привнесена инфлация, но правителството се справя много добре. Осъзнаваме огромната ни отговорност, политическата криза трябва да се избегне.

Единственото нещо, което  трябва да се избегне, е 2-та милиарда, които дадохме за пенсии, да не отидат при 8 души. Не сме готови единствено да дадем обществените средства на шепа хора, подчерта Кирил Петков.

Много зависи от вашето решение при кого ще отиде третият мандат. Отворени сме за разговор, единствената червена линия са шепа хора, които да не продължават да ограбват народа.

Това, което ясно заявихме е, че сме готови да говорим с всички депутати от всички партии, които могат да вземат сами решения и не са зависими. Оставаме изцяло диалогични, като не даваме възможност на задкулисието да вземе управлението, изтъкна още премиерът в оставка.

След консултациите днес Румен Радев има една седмица, за да вземе решение при кого да отиде третият мандат.

При неуспех – най-вероятно в началото на октомври, ще има предсрочни избори. И седемте парламентарни партии са приели поканата на държавния глава.

♦ В 10:15 ч. ще се срещне представители на ГЕРБ-СДС;

♦ От 11:30 ч. ще бъдат консултациите с парламентарната група на „Движение за права и свободи„;

♦ Точно в 13:00 ч. Румен Радев ще разговаря с представители на „БСП за България“;

 За 14:15 ч. са предвидени консултациите с групата на „Има такъв народ„;

♦ В 15:30 ч. Радев ще посрещне представители от „Демократична България“;

 В 16:45 ч. е насрочена последната среща за консултации с парламентарната група на „Възраждане“.

 

- реклама -