електронен регистър, ваксини, Ангелов,

Нов електронен регистър заработи от днес: Ето как да си запазите час за ваксинация

От днес започва да работи електронен регистър, в който гражданите ще могат да си запазят час за поставяне на ваксина срещу COVID-19.

Регистрацията ще става на страницата на Национална здравно-информационна система.

Системата ще бъде отворена в 17.00 ч., съобщиха при представянето от „Информационно обслужване“.

Чрез този регистър в 4 лесни стъпки всеки гражданин може да запази час в центровете за ваксинация в страната.

На първа стъпка се попълват данните от личната карта. При втората стъпка всеки ще може да посочи предпочитана ваксина, която иска да му бъде поставена.

След това потребителите могат да изберат часови пояс и лечебното заведение, където да бъде имунизиран. След попълване на необходимата информация може да изберете канал за обратна връзка – чрез съобщение или имейл.

Системата работи с една седмица напред. 24 часа преди избрания ден за ваксинация, потребителите ще получат автоматично съобщение като подсещане. Всеки потребител, след избора на вида на ваксината, която иска да му бъде поставена, ще получи и съобщение кога трябва да се яви за втората доза.

Системата работи само за ваксинационните центрове в страната, поясниха от „Информационно обслужване“.

Целта на регистъра е да бъде въведен ред и да се избегнат струпванията пред ваксинационните центрове, коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Да въведем ред, да коригираме, да управляваме процеса на наплива към лечебните заведения“, акцентира той.

„Много важно е за хората да го разберат – имате възможност да откажете даден час и да си запазите нов. Ако си запишете втори час автоматично освобождава първия. Нашата идея да стартираме масовата ваксинация, сега разбирате, защо искахме да стартира в началото на март. По една или друга причина, която не зависеше от нас, тези доставки не бяха изпълнени. Дори и днес има непридвидимост“, заяви проф. Ангелов.

Той обясни, че тази непредвидимост се оказали хора от секционни избирателни комисии в София, които повече от половината не се явили да получат ваксина.

Във ВМА например имали капацитет от 480 ваксини на ден. Болницата разполагала с 10 стола, а на всеки стол, за 8 часа, имало възможност да се боцнат 48 души.

Спецификата на личните лекари е много различна на различните места.

Някои са единично, други са на групови практики, има такива, които отговарят само за деца, други за възрастни, други – за деца и за възрастни, изтъкна проф. Ангелов, защо личните лекари не са включени в системата.

Очаква се ваксинирането на хората от първите две фази да приключи до края на другата седмица и след това може да се пристъпи и към първата фаза на масовата ваксинация.

Проф. Ангелов съобщи, че в България няма изхвърлена и една доза от която и да е ваксина, докато в Европа такова изхвърляне се наблюдавало масово.

„Опасяваме се и следното – антиваксъри да започнат да записват масово, но тук имаме лични данни, много трудно може да се противодейства на такъв тип неразумни постъпки. Хората са изключително богати в мислите и действията си. Много трудно може да предположим всеки един човек какво би могъл да направи“, завърши здравният министър.

- реклама -