Нов ефект от COVID-19: активира шизофрения, Паркинсон и Алцхаймер

Установиха нова опасност от коронавируса, вследствие на ново проучване. COVID-19 може да причини промени в мозъка, свързани с прояви на шизофрения, Алцхаймер и Паркинсон. Съответното проучване е публикувано в портала medRxiv.

Проучването е проведено от бразилски учени, с помощта на което те открили способността на SARS-CoV-2 да атакува астроцитите – най-многобройните клетки в централната нервна система, и по този начин води до значителни увреждания на мозъчната кора, причиняващи атрофия на определени области. В същото време се оказало, че вирусът причинява подобни промени не само при пациенти с усложнения от COVID-19, но и при пациенти с лека форма на заболяването.

Според експерти, получените данни могат да обяснят наличието на неврологични симптоми при възстановените, продължаващи няколко месеца след COVID-19. Сред тях са силно главоболие, повишена сънливост, загуба на миризма и гърчове. Учените също така посочват, че SARS-CoV-2 може да активира генетични заболявания като шизофрения, Паркинсон и Алцхаймер.

В бъдеще изследователите планират да разберат как вирусът достига централната нервна система и да идентифицират механизма му на действие.

- реклама -