Нов данък в Турция от 1 януари. Май ще удари и по нашия джоб

От 1 януари 2023 година в Турция влизе в сила нов данък.

Става дума за данъкът за пребиваване, който вероятно ще оскъпи туристическите услуги. Неговата стойност е 2% от сумата на съответните услуги.

Въпросът е дали този данък ще удари по джоба на българина, който умира да почива евтино по Анталия или да пазарува на сметка из одринските магазини. Спорно е още, но вероятно – да, ще стане по-скъпо.

С въвеждането на данъка за престой в страната, се цели събраната сума да се прехвърли към държавата. Неговата стойност е равна на 2% от съотвените услуги.

Всички места за настаняване на гости в страната ще трябва да заплащат 2% от сумата, получена за престоя на туриста в тях.

Освен това данъкът може да бъде включен в обиколки от туристически агенции.

Учениците и студентите, живеещи в общежития, пансиони и къмпинги, се освобождават от данък.

Освен това представителите на дипломатически мисии, акредитирани в Турция, и международни организации, чиито представители имат дипломатически статут, не плащат данък.

Въпреки факта, че новият данък няма да засегне пряко туристите – той ще се плаща от хотелиерите, вероятно цената на почивките в турските хотели ще се увеличи.

Според  хотелиерите по един или друг начин този данък ще бъде калкулиран в цената на настаняването.

Но според вече сключените договори на туроператорите за лятото на 2023г. е възможно да няма промени.

Въпреки това туроператорите отбелязват, че приносът на данъка към прогнозираното увеличение на цената на почивките в Турция през 2023 г. е незначителен.

Експерти припомниха, че по-рано турски хотелиери предупредиха за ръст на цените до 50% спрямо миналата година. Най-вероятно влиянието на данъка върху стойността е взето предвид в прогнозите.

- реклама -