Нов бум на имотния пазар: Къща на село на цената на тристаен в града

Нов бум на имотния пазар: Къща на село на цената на тристаен в града. Пазарът на имоти бележи нов бум – нараства строителството на къщи и сгради от смесен тип през 2022 г. Те са с над 32% спрямо последното тримесечие на 2021 г., а жилищата в тях нарастват с 5.3%.

Вероятно този факт се дължи на фразата „къща на цената на апартамент“, която най-често фигурира напоследък в обявите на агенциите за имоти под тепетата.

След пандемията

След пандемията и ефектите от нея много купувачи на ново строителство се стремят оптимално да съчетаят природосъобразния начин на живот с динамиката на ежедневието си. Ето защо все повече хора

се интересуват от самостоятелна къща

с хубава гледка и лесен достъп до основна пътна артерия, така че да стигат до градския център за не повече от 30 минути.

Проучване на New Estates – компания, специализирана в сделките за жилищни имоти и ново строителство, показват,

че над 70% от купувачите на ново

строителство у нас се интересуват от имоти в периферията на града, в близост до природата. За 43% от тях обаче решаваща за крайния избор е възможността за лесен достъп до централната градска част.

Строителството

„Строителството на къща или на парцел вече се доближава до закупуване на тристаен апартамент в София. Над 250 000 евро до 350 000 евро струва тристаен или четиристаен апартамент на централна локация.

Калкулаторите на ипотечни кредити

показват разликите във вноската при увеличение на лихвата“, обяснява Илиян Янкулов от агенция за недвижими имоти пред NOVA NEWS. Според него за хората с повече от 2 деца се препоръчва закупуване на къща.

Каква е ситуацията в Пловдив

„Да построиш или да купиш самостоятелна къща в Пловдив, е почти невъзможна задача дори за хора със сериозни финансови възможности“, коментира пред „Марица“ Самуил Спасов, съдружник в „Севън Хилс Риъл Естейт“.

Въпреки това обаче брокерът потвърждава,

че все по-често се чува фразата „къща на цената на апартамент“, която е израз на нарастващия интерес към достъпни еднофамилни къщи на село от млади семейства. Много от тях са с дистанционна работа,

разполагат с повече от един семеен автомобил,

искат да отглеждат децата си в по-просторен дом с двор, в по-чиста и спокойна среда, а такава им предоставят малките населени места около Пловдив, особено селата в Родопската яка.

Какво предпочитат купувачите в момента

„От значение за избора между апартамент или къща на първо място, естествено, са парите, но и етапът от живота, в който се намира всеки един човек. Обикновено младите, които тепърва развиват своя кариера, създават семейство и са пряко зависими от градската среда и удобствата ѝ, изборът да купят апартамент –

предимно ново строителство,

с модерни общи части, е най-популярен. Купувачите се насочват към апартамент старо строителство, когато имат претенции за определена локация и по-малко общи части, включени в ценообразуването.

Хора, напреднали в своя житейски път,

изморени от динамиката на града и преминали през отглеждането на деца и всички активности, свързани с това, избират къща в сателитните населени места около града“, обяснява Спасов.

- реклама -