нощни заведения, Жени Начева
Снимка: БГНЕС

Нощните заведения отварят отново

Нощните заведения отново отварят за посетители.

Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Съгласихме се след среща с браншовата асоциация на представителите на заведенията у нас да бъде разрешено функционирането на нощните заведения при заетост на открито и закрито не повече от 1 човек на кв. м и при спазването на всички противоепидемични мерки за дезинфекция и дистанция.

Разрешават се и групови събития тип сватби, семейни сбирки, като те трябва да се провеждат при спазване на утвърдените от министъра на здравеопазването противоепидемични мерки.

Неспазващите правилата заведения ще бъдат затваряни.

От браншовата асоциация са подготвили указания за тези мерки, които ще бъдат качени на сайта на здравното министерство.

Това, което целим е да наблюдаваме ежедневно ситуацията в страната. Ангажиментът, който поеха хората от асоциацията беше, че всички посещения и дейности, които се разрешават ще бъдат организирани при строг контрол от тяхна и от наша страна, добави Начева.

Нашият бранш е единственият, който е затворен със заповед на министъра.

Изготвихме мерки, представихме ги и нашите заведения, в които са инвестирани много пари, не са развъдник на зараза, спазват се много мерки. В момента по улиците повече хора се събират без да се спазват мерките, заявиха от браншовата асоциация и добавиха, че над 50 000 души са си загубили работата, след това са работили 3 месеца и отново са си я загубили.

От асоциацията са убедени, че е безопасно да се посещават нощните заведения в този вариант, който сега е подготвен.

Заповедта за отварянето на нощните заведения влиза в сила от утре.

Министърът на здравеопазването и представителите на браншовите организации се споразумяха за диалог при всяка следваща промяна на противоепидемичните мерки, касаещи сектора.

Припомняме, само преди два дни със заповед на Кирил Ананиев бяха затворени заведенията на закрито, бяха забранени събиранията на повече от 30 души, както и публиката на спортните мероприятия.

Пълният текст на Заповедта на министър Ананиев вижте тук

- реклама -