Нощни вълци

Нощните вълци идват в София

Днес рокерите от клуба „Нощни вълци“ ще преминат през София в рамките на похода си „Славянски свят 2016“, който преминава през 12 страни от Източна Европа. В програмата им е предвидено посещение на храм-паметника „Александър Невски“.

Общо 16 души бяха задържани заради сбиване в района на бензиностанция, разположена на изхода на Бургас в посока София. Това съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Боят е станал между две групи от хора, едните желаещи да приветстват руските рокери, известни като вълците на Путин и други, протестиращи срещу тях. Самите руски рокери, които предварително са обявили маршрута си и целта на посещението си в Бургас, не са били участници в инцидента.

По повод инцидента общинските съветници от групата на Реформаторския блок в писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова настояват да се забранят мероприятията на територията на столицата на „Нощни вълци“. В писмото се посочва, че възникналото напрежение и конфликти с гражданите на град Бургас са достатъчно основание за притеснения, че провеждането на подобно шествие в София може да доведе до много по-сериозно напрежение на територията на Столична община.

Общинските съветници считат, че подобни демонстрации на панславянски и имперски комплекси са провокация към гражданите на европейска столица, каквато е София в началото на ХХІ век. Народните представители от ДСБ Радан Кънев, Атанас Атанасов и Борис Станимиров внесоха питане до министър-председателя Бойко Борисов относно обявената програма за посещение и мото поход на руската рокерска група.

Народните представители питат за това каква е общата политика на правителството, чрез неговите органи в лицето на МВР и ДАНС за опазване на обществения ред чрез контрол и наблюдение над групи с паравоенно поведение

Министерството на външните работи съобщи, че дипломатическите представителства на Република България в Руската федерация не са издавали визи за руски граждани, принадлежащи към мотоклуб „Нощни вълци”. Представителите на клуба са влезли на територията на Република България с шенгенски визи и не фигурират в забранителните списъци на ЕС.

В същото време, обаче, Нощните вълци имат забрана за влизане в редица европейски държави.

- реклама -