Нощни опашки пред БНБ заради златна двулевка

Нощни опашки пред БНБ заради златна двулевка. Българската народна банка пуска в обращение златна възпоменателна монета „Паисий Хилендарски – два златни лева“. Цената на монетата е 3755  лева, съобщава БНР.

От днес до 29 юни включително

всеки ще може да закупи по една бройка,

след което възпоменателната монета  ще се продава без ограничения, подчертават от БНБ.

БНБ

Заради ограничението за закупуване на броя монети обикновено пред БНБ се образуват опашки от желаещи.

От неделя на обед пред БНБ се появиха маси, столове, одеяла. Край банката се е извила дълга опашка от хора, които се редят вече близо 24 часа. Причината е златната монета с Паисий Хилендарски, която

БНБ пуска днес на цена 3755 лева.

Първите ентусиасти, решили да си закупят златната монета се наредиха пред входа на Централната банка още от обяд в неделя, готвейки се да нощуват на стълбите, за да си запазят ред, пише „Телеграф“.

Под колоните на банката се бяха събрали 12 души. Някои са си разпънали сгъваема маса и столчета, други са си донесли пластмасови градински столове. Трети пък са седнали директно на земята. Хората са от провинцията и казват, че ще нощуват на стълбите. Отричат да има списък на чакащи.

Нямат палатки, нито коли, защото SMS-ите

за паркирането щели да им излязат твърде скъпо.

БНБ пуска в обращение златната двулевка с Паисий сутринта на 27 юни. Цената на монетата, която е копие на обикновената двулевка, но с надпис на гурта, ще бъде 3755 лева. Парата ще се продава в БНБ на две каси на пл. „Княз Александър I“ и на четири каси в Касов център на ул. „Михаил Тенев“ 10. Тя ще може да се закупи и в офиси и клонове на Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк, Тексим Банк и Централна кооперативна банка.

През първите три дни всеки клиент физическо

или юридическо лице ще може да закупи от БНБ само по 1 монета, след което вече няма да има ограничения.

Заформилите се вече опашки пред Централната банка обаче говорят, че монетата ще се изчерпи още в рамките на деня на пускането й в продажба.

- реклама -