Нощна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в София

Снощи имаше проверки на Столична общината и полицията за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, съобщи БТВ. Инспекцията беше в квартал Факултета и в района на бившите Виетнамски общежития. Проверяват се пунктове за вторични суровини, автокъщи и строителни обекти.

Инструкциите преди обхода започнаха в 20:30 ч. „В къщите и домовете, ние и от Столична дирекция ще обясним на хората колко е вредно горенето на отпадъци”, каза Красимир Димитров, директор на Дирекция „Аварийна помощ и превенция”.

Ако проверяващите намерят нарушител, който гори непозволени материали, глобата започва от 300 лв. Тази вечер нарушители нямаше, а проверката се затрудни от гъсто спусналата се мъгла над София.

Проверката се извърши с термокамера, която показва дали се гори нерегламентирано в закрити пространства. Инспекцията ще продължи и утре, а от Столична община уточниха, че проверки ще се правят всяка зима.

Проверяват пунктове за вторични суровини, автокъщи, строителни обекти за нерегламентирано изгаряне на отпадъци

Поради високите нива на фини прахови частици продължават проверките на пунктове за вторични суровини, автокъщи, строителни обекти за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, както и проверки за горене на отпадъци на открито в кварталите с най-много сигнали.

По препоръка на пулмолозите хората с хронични респираторни и сърдечно-съдови заболявания трябва да избягват продължителен престой навън, а директорите на училища и детски градини да не провеждат занятия на открито. Препоръчва се да се носи плътен шал при излизане навън. Шофьорите на МПС да не оставят автомобилите си с включен двигател, когато не са в движение.

Вчера в много от големите градове на страната хората буквално виждаха какво дишат. Завишени стойности на прахови частици имаше в София, като тук бе превишена нормата в пъти. Завишени стойности на замърсяването на въздуха имаше и в Русе, Пловдив, Шумен и Горна Оряховица.