Нощен кмет? Какво е това?

Общинският съвет в Братислава планира да назначи нощен кмет, чиято функция ще бъде да координира грижата за словашката столица през нощта, съобщиха местни медии.

Оказва се, че нощни кметове има в много градове по света.

Основните им задачи включват градовете да станат по-жизнени, но и по-сигурни.

Ню Йорк, Париж, Тулуза, Манхайм. Това са градове, които може да се похвалят с нощен кмет.

Какво точно означава нощен кмет?

Амстердам, Лондон, Манхайм. Какво е общото между тези три града? И в трите е въведена службата на т.нар. „night mayor“, което означава „нощен кмет“. Германският град се числи съвсем отскоро към тази забележителна група, а първият нощен кмет на Манхайм е 27-годишният студент Хендрик Майер.

градове нощ
Най-важната задача на нощния кмет е да дава на града импулси за нови проекти в сферата на нощния живот. Той трябва да обединява усилията на жителите, силите на реда и сигурността, публичния транспорт, както и на градската администрация.

Работата на нощния кмет по нищо не може да се сравнява с тази на дневния кмет, т.е. на главния кмет на Манхайм Петер Курц. Нощният кмет няма да седи по цял ден в кметството и да разработва проектозакони. Няма да влиза и в ролята на заместник на полицията.

Мирик Милан е нощен кмет на Амстердам от 2012 година.

Той обяснява в едно интервю защо работата на нощния кмет е толкова важна: „Животът на хората все повече се разпростира и върху нощта, като нощният живот съсредоточава в себе си креативност и свобода.“


Идеята за нощен кмет се ражда в Амстердам. Първоначално Мирик Милан поема тази служба на доброволни начала, но постепенно успява да я превърне в своя истинска професия. Половината от заплатата му е гарантирана от бюджета на града, другата половина е финансирана от дарения. Под неговата егида през 2013 година в десет барове и клубове е премахнат обичайният за Амстердам час за затваряне, сега те работят денонощно. На пръв поглед това е от полза за съдържателите и във вреда на жителите, при по-внимателно вглеждане обаче се оказва еднакво положително и за двете страни. „Шумът и насилието по улиците са по-малко, защото посетителите не напускат клубовете по едно и също време“, обяснява Милан.

Нощен кмет за 8,6 милиона жители

Градове като Тулуза, Цюрих и Париж също имат нощни кметове. От март 2018 с нощен кмет може да се похвали и Ню Йорк. Там официалното название на службата гласи: „Senior Executive Director of the Office of Nightlife“. Шеф на нюйоркския нощен живот е бившата собственичка на нощен клуб Алис Палиц. Тя отговаря за жителите, гостите на партита и съдържателите на барове. А в 8,6-милионна метрополия като Ню Йорк това не е никак лесна работа.

градове нощ

 

- реклама -