НОЩ, брифинг, коронавирус, Ангелов, Кунчев, Мутафчийски
Снимка: БГНЕС

НОЩ: Ще има повишаване на заболеваемостта, към този момент здравната система е готова

За последното денонощие има 286 нови случая при направени 4934 PCR тестове.

Най-много новозаразени има в област Благоевград – 34, а в област Бургас – 19. 20833 общо случаите в страната. Предлагам брифингите да бъдат не повече от 30 минути.

Това заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на първия от възобновените брифинги на Националния оперативен щаб.

За периода 24.09-30.09 броят на заболелите се е увеличил с 1550 пациенти, със 767 са повече излекуваните. Общият брой на хоспитализирани лица е скочил със 111, а в интензивни отделения са настанени с 15 човека повече, уточни той.

В световен мащаб потвърдените случаи на коронавирус са 33 млн., а смъртните случаи преминаха границата от 1 млн.

Снимка: БГНЕС

За здравната система, около 10% от леглата са заети и около 4% от леглата са в интензивни отделения.

Един от най-потенциалните рискове в здравната система остава недостигът на медиците, умората им и високият процент на заразяването на медицинските лица, коментира Ангелов.

Броят заболели деца в детски градини към 30.09 е 12, 539 под карантина, заболели ученици в училищата – 117, под карантина – 4043, броят учители в детски градини е 14, 37 са под карантина, учители в училищата – 72, като 115 са под карантина, каза още той.

Хирургични маски има за още 3 месеца напред. Шлемове и предпазни очила за още 16 месеца и спирт за 3 месеца. Нямаме недостиг на препарата „Ремдесивир“, добави Ангелов.

„Ние сме на 25 място по заболеваемост и на 8 място по смъртност в Европейския съюз.

От миналата седмица бележим ръст  – +57%. Интересна е ситуацията на Балканите – водеща е Черна гора по заболеваемост – 527 души на 100 хиляди. Ние сме с 33 души заболеваемост на 100 хиляди души. Всъщност от всички страни на Балканите само с по-малка заболеваемост са Турция и Сърбия“.

Това съобщи главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Ситуацията в момента не е лоша, но тенденцията е за постепенно повишаване. Няма начин при една започваща вълна в Европа ние да кажем, че отпадат всички ограничителни мерки. Няма основание за това“, каза още той.

„Въоръжените сили все още са по-изолиран контингент. Те представляват един модел за поведение, който може да бъде реплициран. Във въоръжените сили разпространението на болестта все още е клъстерно и е под контрол. Общият брой на заразените е 96, в това число са медицинските сестри и лекари от ВМА, техният брой е 46. Имаме 10 заразени курсанти, които дойдоха заразени в училищата“, обяви началникът на Щаба проф. Мутафчийски.

„Докато траеше изложението на проф. Ангелов и доц. Кунчев ми направи впечатление, че поне 15% не носят маските си както трябва. Излезе една статия за общите насоки какво трябва да направим, докато чакаме ваксините, за да не се разболеем. Шансът е носенето на маски. Носенето на маски намалява вирусния товар. Тези, които носят маски, поемат много по-малък вирусен товар, прекарват болестта по-леко и изграждат имунитет. Това е доказано в азиатските страни“, добави той.

Ген. Мутафчийски даде пример с два круизни кораба – на единия са носили маски и 80% от заразените изкарват болестта без симптоми, докато при другия кораб, където не са носени маски, процентът бил точно обратния.

„Ежедневно следим 23 показатели, които са в България, и на база на тях взимаме решения“, обяви здравният министър.

Мерките са носене на маски в закрити пространства, спазване на хигиена и дистанция.

„Ние ще следим за спазването на тези правила и ще се налагат санкции там, където не се спазват. Най-важното е да се носят маски на закрито, да се спазва дистанция и дезинфекция“, уточни Ангелов.

Много голям процент от интубираните пациенти умират.

Нещата зависят от това кога пациентът постъпва в лечебното заведение, каква е неговата възраст и какви придружаващи заболявания има. Имаме и много голям процент на интубирани пациенти, които са излекувани след продължителна белодробна вентилация, допълни министър Ангелов.

Броят на лицата, на която е прелята плазма, е 19.

В Световен мащаб се залагаха големи надежди на плазмата и продължават да се залагат такива. Ние нямаме други медикаменти, които да повлияят на заболяването COVID-19″, каза проф. Мутафчийски.

На този етап няма как да правим кардинални изводи за лечението с реконвалесцентна плазма, тъй като е приложено при много малък брой пациенти. А все пак съвременната медицина е медицина, основана на доказателства и на толкова малко случаи не могат да се правят обобщения за България. В световен мащаб на плазмата се залагат големи надежди, защото нямаме други сигурни медикаменти, които да повлияват развитието на болестта, свързана с COVID-19, заключи Мутафчийски.

 

- реклама -