МЗ, препоръки, празниците, коронавирус

Носете маски, спазвайте дистанция, проветрявайте: МЗ с препоръки преди празниците

В навечерието на Коледа и Новата 2022 година, когато ще бъдем повече време със семействата, близките и приятелите си, Министерството на здравеопазването пожелава на всички български граждани приятно изкарване на празничните дни и напомня, че за да бъдем здрави и през новата година е важно да спазваме противоепидемичните мерки.

„Препоръчваме:

– Когато пазарувате за празничните дни, носете маски и избягвайте натоварените часове.

– Редовно подменяйте своята маска, като в зависимост от това дали тя е за еднократна или многократна употреба – след като я използвате, изхвърлете я или я изперете.

– Редовно проветрявайте помещенията, в които няма подходяща вентилация.

– Спазвайте дистанция на обществените места – търговски центрове, магазини, базари, гари, автобусни спирки и т.н.

– По възможност избягвайте местата, на които се струпват много хора едновременно.

– Носете своя „зелен сертификат“, защото той ще Ви бъде изискан при посещение в обекти, за които притежанието му е задължително.

– Не забравяйте да миете и/или дезинфекцирате ръцете си след контакт с повърхности и предмети, до които са имали досег повече хора.

– Ако усетите макар и слабо неразположение, отложете срещите с други хора.

– При оплаквания и симптоми, характерни за COVID-19, се самоизолирайте и се консултирайте с Вашия лекар. Той ще прецени дали и кога е необходимо да се изследвате за коронавирусната инфекция.

– Ако планирате пътуване, предварително се запознайте с изискванията, свързани с COVID-19, на държавата или мястото за настаняване.

– В празничните дни не се събирайте на големи групи поради вероятността сред присъстващите да има носители на COVID-19, които все още нямат симптоми.

– Бъдете особено внимателни при посещенията на възрастни близки и роднини.

Ваксинацията срещу COVID-19 предпазва Вас и Вашите близки от тежко протичане на заболяването и евентуална хоспитализация. Планирайте своята ваксинация и не отлагайте прекалено дълго.

Нашето ежедневно поведение е важен аспект на борбата с вируса. В този смисъл спазването на противоепидемичните мерки и ваксинацията ще ни помогнат по-бързо да преодолеем пандемията и да се радваме на още много празници с любимите си хора“, съобщават от МЗ.

- реклама -