Норвегия

В Норвегия фризьорка отказа да обслужи мюсюлманка, глобиха я

В Норвегия фризьорка отказа да обслужи мюсюлманка и отнесе глоба от 10 000 крони (1 200 евро).

Случката се разиграла миналия октомври в салон в градчето Брюне. Фризьорката Мерете Худне е призната за виновна от съда за дискриминация по религиозен признак. Тя изгонила момиче със забрадка на главата, което влязло в салона да попита за цените. Собственичката не крие отрицателното си отношение към мюсюлманите и по-рано е членувала в норвежкия клон на антиислямското движение ПЕГИДА.

„За мен покриването на главата е изключително силен политически символ. Става ми лошо, когато видя хора със забрадки“, заяви Худне пред съда. Тя добави, че обслужва мюсюлмани, и проблем за нея била именно забрадката. „При мен влязоха две момичета със забрадки, една от тях попита колко ще струва боядисване на коса. Аз й отговорих, че не обслужвам такива като тях. Казах да отидат в друг фризьорски салон и да не се връщат повече тук“.

След като момичетата се оплакали на полицията, фризьорката била глобена с 8 000 крони, но отказала да плати. Така случаят стигнал до съда. Там фризьорката признала, че се отнесла лошо към двете посетителки, но не е съгласна със съдебното решение и ще го оспорва. Ако не изпълни съдебното решение, Худне ще трябва да влезе в затвора за три седмици.

В хода на процеса стана ясно, че момичето, което е било изгонено от салона, всъщност е етническа норвежка. През 2011 година обаче тя приела исляма и сменила името си. На съдебните заседания глобената фризьорка обаче получи подкрепата на родната баба на момичето, която до ден днешен не одобрява избора на внучката си да смени религията.

- реклама -