избори

Нормално започна изборният ден на частичните кметски избори

Днес гласуват за кмет на кметство и кмет на община в 21 населени места в страната. Най-много хора ще отидат до урните в градовете Стрелча и Септември.

Изборите се провеждат при стриктни противоепидемични мерки.

В секциите избирателните комисии осигуряват маски за гласоподавателите.

Жителите на Стрелча, Септември и село Аканджиево, община Белово, избират нови кметове днес. Регистрирани са общи шестима кандидати за частичните избори.

Общинската избирателна комисия в Септември прекрати през март предсрочно пълномощията на кмета Марин Рачев заради доказан конфликт на интереси. Той беше уличен от Комисията за противодействие на корупцията за това, че в предишния си кметски мандат е променил статут на горски имот за строеж на хотел, собственост на майка му.

За изборите в неделя на негово място е издигната кандидатурата на съпругата му Васка Рачева.

Тя е и единственият кандидат за кмет на града. Общинската избирателна комисия регистрира за участие в надпреварата четири политически партии, сред които и БСП. Те обаче не издигнаха кандидати за кмет на общината. Васка Рачева ще се яви като независима на предстоящите избори.

От ОИК в Стрелча съобщиха, че са регистрирани трима кандидати, а за кметския стол в с. Аканджиево се явяват двама.

Изборите трябваше да се състоят през април, но бяха отложени заради пандемията от коронавирус и въведеното извънредно положение.

- реклама -