машини, гласуване, изборен ден, машини
Снимка: БГНЕС

Нормално започна изборният ден у нас, но отново се стигна до проблеми с машините на места

Началото на изборния ден в София започна нормално.

Председателят на 18 секционна избирателна комисия Снежина Колева изрази надежда гласуването на балотажа да премине без инциденти, каквито имаше миналата неделя, предава БНТ.

Изборът ще е много по-лесен, защото хората ще гласуват само за кандидат-президентска двойка.

Изборният ден в Пловдив започна навреме. В 29-а секция в училище „Райна Княгиня” обаче машината за гласуване не работи. Проблемът е бил установен още в събота.

Сигнализирано е в ЦИК, но въпреки това машината не е била заменена с друга, затова желаещите да упражнят правото си на глас в тази секция ще гласуват с хартиена бюлетина, предава Нова телевизия.

По-късно стана ясно, че проблем с устройството е имало и в Дебелец, Великотърновско. От секцията очакват решение от РИК дали ще преминат на хартиено гласуване. Първо обаче трябва на място да пристигне техник, който да опита да отстрани проблема.

Две машини не са сработили и в Горна Оряховица. В областта имаше и куриозен случай – машина от София пътува до Несебър, за да стигне до Велико Търново. Става въпрос за грешка с доставките.

1000 полицаи ще следят за реда и за това дали се извършва търговия с гласове в Пловдив и областта.

В града са разкрити общо 481 секции. Има предвидени 11 подвижни секции за хора, които са поставени под карантина. Има разкрити секции и в болниците.

В Русе една от машините не е сработила, а проблемът се е състоял в неразпознаване на картите за гласуване. Проблем е имало и с една от машините в София. ЦИК взе решение в тези места да се премине към гласуване на хартия.

Изборният ден в Бургас започна спокойно. Броят на машините за областта са 660. Към момента всички работят.

Общият брой на секциите в Бургаско е 762. В 67 секции има по 2 машини, а в 169 хората ще могат да гласуват и с хартиена бюлетина.

За 1 час в една от секциите своя глас са дали едва 14 избирателя. В цялата област право на глас имат 365 000 души.

Изборният ден във Варна започна спокойно. Създадена е необходимата организация, за да могат гражданите да упражнят правото си на глас. Към момента няма сигнали за нарушения в цялата Варненска област.

В много от секциите са осигурени по две машини с цел да няма забавяне и за допълнителна сигурност в случай на проблеми.

Общо 782 са устройствата за гласуване в цялата област. Осигурен е и достатъчен брой хартиени бюлетини.

Всички секции на територията на област Благоевград са отворили навреме, проблеми има само в няколко от тях.

В секцията в Добринище, община Банско, не е заработила една от машините, в секцията обаче има 2 машини и това няма да попречи на изборния процес, хората ще гласуват само на едната машина.

В други 2 общини от областта – Кресна и Струмяни, не са се явили членове на секционни избирателни комисии.

Партиите имат право до 9 часа да посочат имената на други техни заместници, ако това не се случи секциите ще продължат да функционират, но в намален състав, не се очаква да се затрудни избирателният процес поради тази причина.

Само за вчерашния ден над 100 души – членове на СИК, са пожелали да напуснат, като причина за това свое желание са посочили поставянето под карантина.

482 са избирателните секции в Хасковска област. Правото на глас имат 232 337 избиратели. Доставените машини са 347.

Наши изселници в Турция, завърнали се да гласуват на първия тур на изборите, остават и за днешния балотаж. Повечето от тях казват, че ще участват във вота за президент. Турски журналисти изразиха съмнение, че сред изселниците от другата страна на границата ще има отново засилен интерес към изборите.

Област Монтана се наредиха на второ място по сигнали, свързани с търговия с вот. От 53 сигнала са заведени 14 досъдебни производства. В две села са установени хора, които предлагат или приемат пари, за да гласуват.

За балотажа всички 304 секции в областта отвориха врати навреме, в 208 от тях ще се гласува машинно. 121 000 са тези, които имат право на глас в областта. Най-много се те в община Монтана. Изборният ден започна спокойно.

След тестване в началото на изборния ден някои членове на секционни комисии са се оказали положителни за COVID-19. Те са били заменени. Подобни случаи има и в секционни комисии в чужбина, там хората също са заместени с други.

До момента няма данни за сериозни нарушения по време на балотажа.

- реклама -