Ньордлинген

Ньордлинген – градът, построен от 72 тона диаманти

Ньордлинген е малък град насред пасторалното спокойствие на германската провинция Бавария, с близо 20 хиляди жители. Нищо необичайно до тук, нали?

Като изключим обаче факта, че градчето е построено в кратер, образуван при сблъсъка на огромен астероид със Земята. Това се случва преди 15 милиона години.

Небесното тяло връхлита земната повърхност със скорост от 70 000 км/ч. и образува огромен кратер с диаметър 25 километра.

Учените смятат, че първото заселване на кратера е станало някъде в късния Палеолит. Далечната история на Ньордлинген официално влиза в аналите през 898г. Под днешния град, археолози са открили и останки от римска крепост, датиращи от 85 г. сл.Хр. През 1215г. император Фредерик II обявява града за свободен Имперски град. Той остава такъв до 1802г., когато става част от Бавария. Около кратерното селище е изградена огромна защитна стена, която опасва целия Ньордлинген и до днес.

Но, как така градчето е построено с диаманти?

В скалите на кратера е открит специфичен вид кварц, който възниква единствено при шоков удар. Оказва се, че астероидът е т.нар. скален материал суевите, който се състои частично от разтопен материал, съдържащ стъклени и кристални или литични фрагменти, образувани по време на ударното събитие.

Което означава, че в него има милиарди микро диаманти.

Както се досещате именно тези скали са използвани от местните хора, за строежа на къщите, църквите и всички останали сгради в Ньордлинген. Което означава, че в тях де факто са вградени около 72 тона диаманти!

За съжаление скъпоценните камъчета няма как да бъдат извадени от скалата.

„Напрежението при създаването на диамантите е било много силно, но е продължило изключително кратко, поради което те остават съвсем микроскопични. И макар от научна гледна точка те да са изключително ценни, те нямат никаква търговска стойност“, споделя геоложката Гизела Позгес.

- реклама -