Номинират Кристалина Георгиева за председател на ЕК?

Лидерите на Европейския съюз разглеждат възможността да издигнат българката Кристалина Георгиева за следващ председател на Европейската комисия,  съобщи „Блумбърг“. Георгиева в момента е главен изпълнителен директор на Световната банка.

Постът председател на ЕК е един от трите най-важни, за които предстои избор през следващите месеци. Успоредно с председателството на Европейската централна банка и Европейския съвет.

Евролидерите са обсъдили възможни имена на срещата на върха в Сибиу, Румъния миналата седмица. Георгиева се е очертала като силен претендент за ролята на комисията, са заявили запознати с дискусиите в Европейския съвет.

Процесът ще се ускори след изборите за Европейски парламент следващата седмица, а лидерите ще започнат да ограничават възможностите на следващата си среща на високо равнище, насрочена за 28 май в Брюксел.

Георгиева е бивш вицепрезидент на ЕК и комисар по бюджета между 2014 и 2016 г. Тя започна работа към Световната банка през 1993 г., а сегашната си позиция заема през 2017 г. От април тя работи под председателството Дейвид Малпас, кандидат на Доналд Тръмп, който атакува кредитирането от банката на развиващите се страни.

Говорител на Световната банка заяви, че институцията не участва в спекулации с членове на персонала си.

- реклама -