Тръмп, Нобелова награда за мир,

Номинираха Доналд Тръмп за Нобелова награда за мир

Доналд Тръмп е номиниран за Нобелова награда за мир за 2021 г., само седмици след като спомогна за уреждането на мира между Израел и Обединените арабски емирства.


Американският президент получи номинацията от Кристиан Тибринг-Джеде, депутат от норвежкия парламент, който похвали Тръмп за усилията му за разрешаване на конфликти в световен мащаб, пише Daily Mail.

„Мисля, че той е направил повече опити за създаване на мир между нациите, отколкото повечето други номинирани за награда за мир“, каза Тибринг-Джеде пред Fox News.

Тибринг-Джеде, който е четири мандат депутат и председател на норвежката делегация в Парламентарната асамблея на НАТО, заяви, че администрацията на Тръмп е изиграла ключова роля в установяването на отношенията между ОАЕ и Израел.

В номинационното си писмо той пише: „Като се очаква други страни от Близкия изток да последват стъпките на ОАЕ, това споразумение може да промени играта, която ще превърне Близкия изток в регион на сътрудничество и просперитет“.

Той също така цитира ключовата роля на Тръмп за разрешаване на конфликти като спора за Кашмир между границата между Индия и Пакистан и конфликта между Северна и Южна Корея, както и справянето с ядрените амбиции на Северна Корея.

Тибринг-Джеде също хвали Тръмп за изтеглянето на голям брой американски войски от Близкия изток.

„Всъщност Тръмп прекъсна 39-годишна поредица от американски президенти, които или започват война, или въвеждат САЩ в международни въоръжени конфликти. Последният президент, който избегна това, беше лауреатът за наградата за мир Джими Картър “, написа той.

Подобно на Тръмп, Тибринг-Джеде е яростeн противник на имиграцията и дори сравнява хиджаба с облеклата, носени от нацистите и Ку-клукс-клан.

През 2006 г. той номинира критика на исляма Аяан Хирси Али за Нобелова награда за мир. Хирси Али не спечели.

Тибринг-Джедде номинира Тръмп за наградата през 2018 г. след срещата на върха с Ким Чен Ун в Сингапур. Твърди се, че японският премиер Шиндзо Абе е направил същото, но Тръмп не успя да спечели.

 

- реклама -