Web banner of pension savings plan concept - money coins with letters

НОИ: 5458 души с руски пенсии получават парите си днес

Националният осигурителен институт  ще изплати пенсиите,

отпуснати от Руската федерация,

на 5458 правоимащи лица, живеещи на територията на България, съобщават от институциите.

Сумите за първото тримесечие

на 2022 г. ще постъпят по банковите сметки на пенсионерите още днес, 18 март. Общият размер на плащанията е в размер на 620 326.58 евро, равни на 1 213 253.33 лв. Те ще бъдат изплатени на 5458 лица.

НОИ с важна новина за руските пенсии – Flashnews

При превръщане на руската рубла

към еврото от Пенсионния фонд на Руската федерация (ПФРФ) е ползван валутният курс, официално публикуван от Централната банка на Русия, действащ към деня на съставяне на платежната ведомост – 10.03.2022 г.,

Пенсии: НОИ с важни новини за мартенските пенсии – Flashnews

който е 1 евро = 126.43950 рубли.

Според споразумение от 2009 г. сумите се изплащат от НОИ и ПФРФ на лицата с местоживеене на територията на другата страна всяко тримесечие до 10-о число на последния месец от периода.

Възникналите трудности

в комуникацията между двете институции бяха преодолени в резултат от усилията на НОИ и паричният превод от руската страна вече е факт.

Преди няколко дни Националният осигурителен институт получи уверение от Пенсионния фонд на Руската федерация (ПФРФ), че „изплащането на руските пенсии на територията на България е планирано в най-скоро време“. От своя страна НОИ поема ангажимент без никакво забавяне да преведе пенсиите на правоимащите лица, когато стане факт получаването на платежната ведомост за първото тримесечие на 2022 г. и на паричния превод по банкова сметка на НОИ.

- реклама -