Нобелови лауреати и хиляди учени подписаха протестна петиция срещу миграционната политика на Доналд Тръмп

11 нобелови лауреати и хиляди учени подписаха протестна петиция, осъждаща действието на Доналд Тръмп. Вчера той подписа указ, който забранява на гражданите на седем мюсюлмански държави да влизат на територията на САЩ.

Учените са разтревожени от „екстремна забрана“ срещу бежанци с цел да спре радикални ислямски терористи да влязат в страната.

Забраната важи за Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен.

Мярката ще важи за три месеца.

Документът също преустановява американската програма за прием на бежанци за 120 дни.

2015-635864060933396562-339_mainПакистанската студентка, носител на Нобелова награда за мир, Малала Юсафзаи, заяви, че й е „разбито сърце“ заради политиката на новия американски президент Доналд Тръмп срещу мигрантите.

„Аз съм с разбито сърце заради това, че президентът Тръмп затваря вратата на страната си за деца, майки и бащи, които бягат от насилието и войната“, каза 19-годишната активистка. Тя бе простреляна от талибаните през 2012 г., след като публично се застъпи за образованието за момичетата в собствената си държава.

„В това време на несигурност и безредици по целия свят, аз призовавам държавния глава на САЩ да не обръща гръб на най-беззащитни деца и семейства „, добави тя в изявление.

Малала Юсафзаи е най-младият носител на Нобелова награда за мир, която тя сподели през 2014 г. с индийския си колега Кайлаш Сатярти. В момента младата жена живее в Англия.

Тръмп подписа указ, с който до 120 дни ще преустанови съществуването на американската програма за прием на бежанци. До края на месеца пък ще бъдат отнети визите на хора от Ирак, Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомалия и Йемен.

- реклама -