ФАО, ООН, Нобелова награда за мир

Нобеловата награда за мир беше присъдена на Световната програма по прехраната на ООН

Нобеловата награда за мир за 2020 г. се присъжда на Световната програма по прехраната на ООН.

Световната продоволствена програма е най-голямата хуманитарна организация в света за борба с глада и насърчаване на хранителната сигурност. През 2019 г. програмата на ООН предостави помощ на близо 100 милиона души в 88 държави, които са жертви на остра продоволствена несигурност и глад, се казва в съобщението на Нобеловия комитет.

През 2015 г. премахването на глада беше прието като една от целите на ООН за устойчиво развитие. МПП е основният инструмент на ООН за постигане на тази цел. През последните години ситуацията взе негативен обрат. През 2019 г. 135 милиона души са страдали от остър глад, най-големият брой от много години. Причините са войните и въоръжените конфликти.

Пандемията на коронавируса допринесе за силно нарастване на броя на жертвите на глада в света. В страни като Йемен, Демократична република Конго, Нигерия, Южен Судан и Буркина Фасо, комбинацията от въоръжени конфликти и пандемия доведе до драстично нарастване на броя на хората, живеещи на ръба на глада. В лицето на пандемията Световната хранителна програма демонстрира впечатляваща способност да активизира усилията си. Както самата организация заяви, „До деня, в който имаме медицинска ваксина, храната е най-добрата ваксина срещу хаоса.“

Пълното съобщение на Норвежкия Нобелов комитет вижте тук:

- реклама -