Нобелова награда за химия най-малките машини

Нобелова награда за химия за създателите на най-малките машини в света

Трима учени си поделят наградата

Учените Жан-Пиер Соваж, сър Дж. Фрейзър Стодарт и Бернар Л. Феринга са тазгодишните носители на Нобеловата награда по химия. Те са отличени за работата си по „дизайна и синтезирането на молекулярни машини“, известни още като най-малките машини в света.

Нобел химия най-малките машини

Машините, създадени лауреатите са хиляди пъти по-тънки от косъм. Наградата е признание за техния успех в свързването на молекули, за да се проектира всичко от двигатели за кола и мускулите на умален мащаб. „Те са усвоили контрол на движението на молекулярно ниво“, каза Олаф Рамстром, от Нобеловия комитет.

Първите стъпки към създаването на молекулярни машини предприема Жан-Пиер Соваж през 1983 г., когато успешно свързва заедно във верига две молекули с кръгла форма. И ако обичайно молекулите в естествено състояние се свързват помежду си от силни ковалентни връзки, то веригата на Соваж е обединена от механична връзка.

Молекулярните машини се доразвиват от Фрейзър Стодарт през 1991 г., който успява да накара молекулярен пръстен да се движи по ос. На базата на това той създава и молекулярните мускули, молекулярен лифт и компютърен чип, базиран на молекули.

През 1999 г. Бернард Феринга става първият човек, създал молекулярен мотор. Той представлява молекулярно роторно острие, което се върти постоянно в една и съща посока. Използвайки този мотор Феринга успява да завърти стъклен цилиндър, голям близо 10 000 пъти повече от мотора. Той също така проектира и т. нар. наноколи.

Жан-Пиер Соваж е роден през 1944 г. в Париж, Франция. Той е почетен професор в университета в Страсбург и директор на изследователската и Националния център по френски за научни изследвания (CNRS).Сър Фрейзър Стодарт е роден през 1942 г. в Единбург, Великобритания. В момента той работи в Университета Нортуестърн, в САЩ. Бернар Л.Феринга роден през 1951 г. в, Холандия. Той е професор по органична химия в университета в Грьонинген, Холандия.

- реклама -