Асена Сербезова, детска болница, сграда, проект, сливане, Лозенец, педиатрия

Нов обрат за детската болница: Според Сербезова не е отпаднал вариантът да се ползва старата сграда

Не е отпаднал вариантът за изграждането на Национална детска болница да се използва старата недовършена сграда. Това съобщи в кулоарите на Народното събрание министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

„На някакъв етап се е установило, че този вариант има своите предимства“, посочи министърът на здравеопазването.

Тя коментира на какъв етап са проектите за създаването на педиатрията:

„Бяха ми показани много проекти, заинтересованите страни каква е предисторията. Може би над десет години е това желание за строеж на детска болница и това е най-нормално. В някакъв момент са поискани и гледните точки на детската онкохематология, на „Пирогов“, звеното за спешна детска помощ в „Пирогов“ и т.н., тъй като първоначално идеята е била всички тези звена да се влеят. Към настоящия момент знаете къде се намира педиатричната болница и логистично е по-удобно, тъй като тя е близо и до Инфекциозна болница и до „Пирогов“, всичко, което цитирах. В годините са взимани предвид мненията на педиатрите как трябва да бъде изградена тази болница. В крайна сметка Министерство на здравеопазването е взело решение това да се направи с инжинеринг на тази стара сграда, както я наричат скеле, като бяха представени няколко проекта. Имало е съгласуване с МРРБ, което на някакъв етап спира. Така че, това е което мога да ви кажа за момента. Предстои да уточняваме фактите. Оказа се, че всяка една от тези три заинтересовани страни има своята визия за това как да бъде решен този проблем и в нито една от трите визии не се включва сливане“, разкри Асена Сербезова.

Припомняме, че новият здравен министър проф. Асена Сербезова спря временно решението за сливане на Педиатрията и болница „Лозенец“ след като предшественикът й на поста Стойчо Кацаров обяви, че задрасква стария проект и болницата ще се построи в двора на бившата правителствена.

Това предизвика недоволството на лекарите и от болница „Лозенец“, които дори излязоха на протест.

„Аз направих среща с всички заинтересовани страни, това са двете болници – болница „Лозенец“ и педиатричната болница „Проф. Иван Митев“, както и инвестиционното дружество. Нито една от тези три страни не желае вливането“, каза Сербезова.

По отношение на направеното предложение от страна на директора на болница „Проф. Иван Митев“ за усъвършенстване на съществуващите условия в лечебното заведение тя посочи:

„Те смятат, че ще се справят за година и половина и този проект ще ми бъде представен другата седмица. След като бъде представен този проект, той ще бъде обявен и ще бъде дискутиран“.

ПРИСТИГАТ ВАКСИНИТЕ ЗА ДЕЦАТА МЕЖДУ 5 И 11 ГОДИНИ

„На 20 декември идват ваксините за деца между 5 и 11 години. Те са многодозови и в момента се разработват указания от Регионалните здравни инспекции, които ще бъдат следвани. Знаете, че има над 360 пункта за ваксиниране. Вероятно не всички ще бъдат отворени за тези процедури“, каза още Асена Сербезова.

- реклама -