Ница

Ница почита паметта на жертвите отпреди година (СНИМКИ)

Ница почита паметта на жертвите отпреди година. При нападението тогава загинаха 86 души, сред които и 15 деца. Над 450 души бяха ранени.

Ница

86 свещи бяха запалени сутринта, преди пристигането на държавния глава Еманюел Макрон. Те са в памет на загиналите при нападението с камиона на известната Английска алея на 14 юли 2016 г.

Тогава около 30 хиляди души се стекоха пред морето, за да гледат огъня на традиционните фойерверки. Мнозинството от тях бяха със семействата си.

Малко след 22:30 часа 19-тонен камион се насочи към емблематичния булевард, и покосяваше човешката вълна по пътя си като се стараеше да има максимум жертви. За по-малко от три минути 31-годишният тунизиец на волана уби 86 души, сред които 15 деца. Над 450 бяха ранени.

За атаката пое отговорност „Ислямска държава”, но съдебното разследване не потвърди пряка връзка с убиеца Мохамед Бухлел, който беше застрелян при атаката.

Деветима заподозрени все още са в затвора с обвинения, че са му помагали да се сдобие с оръжия.

Когато президентът на САЩ си тръгне, Макрон отиде в Ница и ще се срещне с опечалените семейства, както и със службите по сигурността и спасителните екипи.

Военен парад ще предхожда тържествената церемония, излъчвана на големи екрани.

За вечерта е предвиден концерт за всички, след това пускане на балони и запалване на 86 светлинни лъча. Тази година в цялата провинция няма да има никакви фойерверки.

- реклама -