„Нито една повече, стоп на геноцида над жени“ – протести в цяла България

„Нито една повече“, „Няма да мълчим“ и „Стоп на насилието и геноцида над жени“ – с тези послания в цялата страна хиляди хора излязоха на мирни протести в знак на подкрепа към 18-годишното момиче от Стара Загора,

което бе обезобразено по особено жесток начин с макетно ножче по цялото тяло от 26-годишния й приятел.

Хората излязоха пред съдебните палати в своя град по едно и също време – точно в 18:00 ч.

протести в подкрепа на Дебора
БГНЕС
протести в подкрепа на Дебора
БГНЕС

Хиляди жители на Стара Загора се включиха тази вечер в протеста.

На среща, състояла се днес с представители на нощни заведения, кметът на Стара Загора Живко Тодоров поиска лица с криминални прояви да не бъдат използвани като охранители.

Тодоров посочи, че, в случай че искането му не бъде удовлетворено,

Община Стара Загора ще бъде принудена да отнеме разрешенията за удължено работно време от съответните заведения.

Протестът във Велико Търново също събра много хора. Ситуацията е спокойна. Хората искат справедлив протест и да не се повтарят повече подобни случаи.

Граждани се събраха на протест в София срещу насилието и в подкрепа на нападнатото момиче от Стара Загора.

Шествието започна в 18:00 ч. пред Съдебната палата.

Протестът се организира от граждани в социалните мрежи. На мястото има засилено полицейско присъствие.

Хиляди се включиха и в протестното шествие в Бургас и поискаха свят без насилие. Кметът Димитър Николов също се включи. „Трябва да имаме отношение, трябва да застанем на страната на доброто, гражданин съм, баща съм на момиче. Това може да се случи и в този град, не искам това да се случва”, каза Димитър Николов.

Над 100 души излязоха в Хасково на протест срещу насилието, за справедливи наказания срещу посегателствата над човешката личност и в подкрепа на пострадалото момиче в Стара Загора. Бдението се състоя пред сградата на Съдебната палата.

В основата на организацията бяха рокерите от двата мотоклуба в града, които пристигнаха с машините си и се присъединиха към останалите. Дошлите издигнаха лозунги „Нито една повече“, „Говори днес, за да има утре“.

+Тук съм като жена и майка. За мен насилието независимо над кого се извършва, е недопустимо“, каза общественикът Милена Налбантова. Крайно време е законите в България да се спазват от всички и да работят. Радвам се, че има общество, което да подкрепи пострадалите, да им каже, че те не са сами. В същото време осъждам влиянието на всички политически партии, които яхнаха този случай, допълни тя.

В Хасковска област протести имаше и в Димитровград и в Свиленград. Там местно танцово студио посвети тазвечершната си традиционна хоротека на борбата с насилието.

В Кърджали митингуващи затвориха за около 20 минути централния и най-натоварен булевард „Беломорски“.

Хасково протести в покрепа на Дебора
БТА

По-рано днес стана ясно, че Георги Георгиев, задържан и обвиняем за зверското посегателство и заплахи над 18-годишно момиче в Стара Загора, остава в ареста. Районния съд в града взе постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Георгиев беше задържан вчера (неделя, 30 юли) по досъдебно производство във връзка с отправените заплахи. Повдигнати са му две обвинения – за нанасяне на средна телесна повреда и за закана за убийство. По делото се събират още доказателства, предстоят и още медицински експертизи. Това е третото му провинение от подобен характер. Нападението е станало още в края на юни, а случаят придоби широк обществен отзвук преди дни.

Още на 24 юни соченият за извършител е изпратил съобщение на 18-годишното момиче със съдържание: „Направо те убивам“, а на 25 юни – „Ще ти закача главата“. На следващия ден влиза в дома на жертвата с маска и макетен нож и ѝ нанася юмручни удари в главата.

протести в подкрепа на Дебора
БГНЕС
протест защита момиче Стара Загора
БГНЕС
протест в подкрепа на Дебора в цяла България
- реклама -