Борисов

Алфа Рисърч: Ниско доверие в институциите, Борисов – най-одобряван

Българите нямат доверие на институциите малко преди старта на кандидат-президентската кампания. Това сочи проучване на Алфа Рисърч. Допитването е проведено в периода 9-15 септември сред 1 026 пълнолетни жители на страната.

Дъно в подкрепата за институциите

Ниското доверие към всички основни институции продължава да бъде тенденция, посочват от Алфа Рисърч. В момента само 8% от българите вярват на парламента, а 10% – на главния прокурор. Правителството бележи спад с 2% и вече има 16% подкрепа. Президентът Росен Плевнелиев завършва мандата си с 21% одобрение.

Страх ни е от тероризма и бежанците

Възприятията за съвременните заплахи са доминирани от международния тероризъм, който заема безусловното първо място с 64%. На второ място е новата реалност – притокът на бежанци (60%), казват социолозите.

За периода от 2006г. досега показните убийства и голямата престъпност, възприемани като най-сериозна заплаха преди 10 години, са отстъпили значително по-назад в класацията.  Корупцията е „замръзнала“ на място – и днес 59% са притеснени от нея.

Най-голяма част от българите (41%) споделят, че въпреки липсата на промяна в материалното си положение през последните години живеят по-спокойно.

Но нереализираните очаквания за по-бърз подем след приемането на България в ЕС, поставят икономическото (49%) и демографско (49%) развитие сред топ заплахите във вътрешно-политически аспект.

57% от избирателите ще гласуват на президентските избори. 51% ще дадат гласа си на референдума, който ще се проведе заедно с тях.

За последните 3 месеца одобрението за кабинета спада от 18% до 16%.

В оценките за дейността на премиера се увеличава поляризацията – нарастват и положителните (33%), и отрицателните (40%) мнения.

Отличниците в правителството и този път са вицепремиерът Томислав Дончев и регионалният министър Лиляна Павлова. Расте подкрепата за спортния министър Красен Кралев, министъра на транспорта Ивайло Московски и на енергетиката Теменужка Петкова. Намалява одобрението за министрите на културата Вежди. Рашидов и на икономиката Божидар Лукарски.

С по-значима подкрепа се ползва президентът Росен Плевнелиев, който приключва мандата с одобрение от 21% и неодобрение от 39%.

Армията и полицията се ползват с малко по-високо доверие. Армията (28% одобрение срещу 28% неодобрение) остава с относително най-позитивно отношение, но и тя е засегната от тенденцията на поляризация. В мнението за полицията отрицателните оценки (44%) чувствително преобладават над положителните (17%).

Рейтингите на политическите лидери

ГЕРБ

Бойко Борисов остава най-одобряваният партиен лидер с 32.6% положителни оценки. Действията му през последния месец увеличават обаче поляризацията в отношението към него, която се изразява в ръст както на позитивните, така и на негативните мнения за лидера на ГЕРБ.

Дончева – любимият ляв политик

С най-висок личен рейтинг в ляво е Татяна Дончева. Според Алфа Рисърч, тя е спечелила от това, че е останала встрани от раздорите на бившите си съпартийци. Одобрението за нея се покачва до 21.9%.

Подкрепата за Георги Първанов спада с 2% след скандалите около номинацията на ген. Румен Радев. Така за първи път рейтингът на Първанов – 18,5%, пада до този на председателя на БСП Корнелия Нинова, която има 18.3% подкрепа.

Националистите

С най-висока и нарастваща подкрепа се ползва лидерът на ВМРО и кандидат за президент Красимир Каракачанов, който достига 20% одобрение. Доста по-ниски са рейтингите на другите политици в този спектър – 13.4% за Валери Симеонов и 4.5% за ВоленСидеров.

Десните

Лидерите на Реформаторския блок запазват относително ниски равнища на обществено доверие. Меглена Кунева има 9.8%, Радан Кънев – 7.8%, Николай Ненчев – 7.3%, а Божидар Лукарски – 5.4%. Тази свита стартова подкрепа вещае трудна кампания за Трайчо Трайков като кандидат на Блок, по който има доста пукнатини, прогнозират от Алфа Рисърч.

В зависимост от силата на кандидатурите и доминиращите теми в кампанията, тази постоянстваща криза на доверие може да доведе до протестен вот, или до апатия и слаба избирателна активност, посочват социолозите.

От Алфа Рисърч не дават прогноза за резултатите от вота преди да бъде обявена кандидат-президентската двойка на ГЕРБ. Оттам обаче прогнозират:

  1. сигурен втори тур на изборите;
  2. мобилизация в ляво, стимулирана от съперничеството между кандидатурите и формациите в този спектър;
  3. решаващо значение за изхода от втория тур на конкретния кандидат на ГЕРБ.
- реклама -