изборният ден, започна, избори, вот
Снимка: БГНЕС

Ниска избирателна активност в Турция – три пъти по-слаба от вота преди седмица

5400 е броят на гласувалите в 38-те секции в района на Истанбул, сочат данните към 16 часа – три пъти по-малко в сравнение с вота миналата неделя. Подобна е и картината в Бурса – градът с най-много изселници от България.

В Бурса от изселническите дружества обявиха мълчалив протест и бойкот на вота заради липсата на каквато и да е осъдителна реакция за напрежението между София и Анкара от последната седмица.

В двете секции в квартал „Авджълар“ в Истанбул са гласували по-малко от 600 души към 17 часа – броят на далите своя вот миналата неделя беше по-висок само в едната от секциите.

Изборният ден в Турция започна със спорове и размяна на реплики на висок глас за попълването на декларациите и за спазването на дистанция от машините.

„На два метра от машината. Тайната на вота е изключително важна. Декларацията е част от изборните книжа.“

„Може ли да се попълни един отвод, подписват се пред членовете на избирателната комисия.“

Този път в Турция има наблюдатели – по един в секциите в региона на Истанбул.

Декларациите се подписват пред членовете на СИК, макар това да не се изисква според методическите указания на ЦИК, спазва се и дистанция от 2 метра между гласуващия на машина и члена на СИК.

Без опашки и без говор на турски език преминава изборния ден.

„Звъним една на друга, за да разберем дали има изобщо гласуване и къде ще бъде… Миналия път… на ден най-малко шест съобщения получавахме… – да не забравите, 14-и, еди си кога, в еди си колко часа трябва да се гласува.“

Масово избирателите тук са огорчени от дипломатическото напрежение между София и Анкара през изминалата седмица.

„Да има разбирателство между всички националности, да няма проблеми и най-важното – да няма гражданска война. Няма такава заплаха, но нали чуваме по националната телевизия най-различни слухове.“

„Турското правителство се намесвало. Къде се намесва турското правителство за гласуването? Идваш свободно, никой не те кара.“

Предимно възрастни хора дойдоха до урните в Турция днес, а очакванията им към бъдещия президент на България са:

„И аз не знам какво да очаквам. Пенсия взимаме оттам.“

„Да ни помага винаги.“

„Равносилни и равноправни да сме.“

В една от секциите в „Авджълар“ имаше напрежение в началото на изборния ден. Още сутринта на място пристигна Николай Едрев, който обяви, че той е председател на СИК в „Авджълар“, но официално решение за това от ЦИК нямаше. Членовете на комисията се събраха и го отстраниха.

Източник: БНР

- реклама -