Нишиношима

Нишиношима – островът, който не спира да се променя

Нишиношима е вулканичен остров, разположен югоизточно от Токио.

Островът непрекъснато се видоизменя заради изригващата лава.

През април 1973 г. на изток от острова започва бълбукане, идващо от дълбините. Плаващите наблизо моряци забелязват да се издига мъгла във въздуха, а по-късно група химици пишат, че „водата е замърсена с фини частици в жълт до кафяв цвят“. Изригва подводен вулкан. През следващите няколко дни се появяват нови острови, които се обединяват. Така Нишиношима придобива формата на полумесец.

Размерите на острова са внушително, но той не спира дотам. В края на 2013 г. всичко се повтаря – отново изригва подводен вулкан в близост до Нишиношима, а лавата се втвърдява и образува огромни плочи във водата. Формира се нов остров, който се приближава до Нишиношима.

Нишиношима

Този път вулканът е изхвърлил огромно количество лава, което се втвърдява и се „залепва“ за Нишиношима. Хората започват да се страхуват от неговата мощ. През 2014 г. японски вестник пише, че „количеството лава е достатъчно да запълни шест пъти стадиона Tokyo Dome. До 2015 г. островът се увеличава 12 пъти.

По-късно през годината вулканът спира да изригва. Учените са развълнувани – означава ли това, че на острова ще се появи зеленина и ще се заселят животни?

Надеждите бързо угасват, защото от пролетта на 2017 г. изригванията започват наново. Изследователи обикалят над Нишиношима със самолет и отбелязват повишена активност в кратера, намиращ се в центъра на острова.

„Вулканът изхвърляше нажежени камъни на 100 метра височина, които падаха по фланговете и отиваха във водата“, обясняват от Smithsonian Institution.

Източник: Atlas Obscura

- реклама -