Нинова за идеята на Слави: С референдум не се променя формата на държавно управление

Нинова за референдума на Трифонов: Пак ще употребят хората за някаква емоция, няма да стане

Корнелия Нинова определи като невъзможно референдум да реши дали да станем президентска или да останем парламентарна република, каквато идея даде по-рано лидерът на ИТН Слави Трифонов.

„Направи ми впечатление една дума – „да разбием”. ИТН в продължение на 3 парламента разбиваха възможността за стабилност, за сигурност, за създаване на редовно правителство, събориха кабинет. Това е разрушително като говорене, като излъчване, като действие. В тази много сложна ситуация, в която се намира светът и България имаме нужда от стабилност, от сигурност, от предвидимост, а не от  допълнително разбиване”, каза лидерът на БСП по бТВ.

„Г-н Трифонов казва – ИТН ще е гарант в парламента за този референдум. Нека да си припомним какъв гарант бяха за предишния референдум – никакъв, нищо не се случи в няколкото парламента с това, че използваха или употребиха гласа на народа в референдума. Бих призовала хората да помислят. Това, което Трифонов казва е невъзможно. Пак ще ги употребят за някаква емоция. Няма да стане, защото единственият орган, който може, който може да реши дали да станем президентска република се нарича Велико народно събрание. С референдум не може да се промени формата на държавно управление”.

Нинова подкрепи действията на служебния кабинет по темата с преговорите за „Газпром”.

„Националният интерес диктува да се вземе най-евтиния газ. Очакваме групата за преговори да ни каже дали е такъв“, каза тя. По думите ѝ когато договорът ни с „Газпром“ изтече трябва да сме готови с алтернативни количества на поносими цени. На въпрос дали БСП ще може да се разбере с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ за „Газпром“, Нинова отговори, че разумно и прагматично би било тези разговори да се възобновят.

- реклама -