Корнелия Нинова, БСП, приоритети, парламент, партии

Нинова: За да работи този парламент, е необходим диалог, а за съжаление той не съществува

Пред нас стои въпросът да доразградим стария модел на управление и да съградим нов.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група в началото на 46-ото Народно събрание.

Според нея за тази цел трябва да се пребори причината, която се намира в пленарната зала. По думите й коренът на проблема е заложен в лобисткото законодателство и от Народното събрание трябва да започне изкореняването.

„От името на ПГ на „БСП за България“ пожелавам на всички един стабилен парламент и разумни решения в интерес на хората. Изправени сме пред четири държавнически предизвикателства. Държавнически, а не партийни и само от нас зависи дали ще ги преодолеем или ще тласнем страната в политическа криза.

„Първото – избрани сме при най-ниска избирателна активност, откакто има парламентарни избори“, каза Нинова. Според нея това е знак към всички.
„Това е и задължение да компенсираме ниската легитимност, която имаме с много и смислена работа за повишаване на доверието на институцията парламент“, коментира Корнелия Нинова.

„Второто предизвикателство, по волята на народа имаме силно фрагментиран парламент.

За да работи този парламент, е необходим диалог, а за съжаление той не съществува“, подчерта още Нинова и отчете, че това е грешка – фактическа и политическа.

„Първата политическа партия вече се отказаха от това да са протестна партия и казаха, че са антисистемна. Уважаеми колеги, вие вече сте системна партия. Два пъти вече сте част от политическа система. В 45-ото Народно събрание имахте председател на парламента. Това ви прави част от политическата система вече. Днес червената линия не е системни и антисистемни, статукво или антистатукво, а такива, които имаме воля да променим стария модел на управление и такива, които искат да го запазят“, заяви още Нинова.

Третото предизвикателство е да се състави редовно правителство.

„Трети избори в кратък период ще бъдат тежко изпитание за България. Препотвърждавам решението ни, ако първите два мандата не успеят и ако президентът реши да връчи третия на нас, да предложим приоритети, върху които да стъпим, състав на кабинет, в който да бъдат поканени министри от служебния кабинет и да гарантираме стабилност„, заяви още Корнелия Нинова.

За парламентарната група най-важният приоритет си остава социалната политика. „За нас е много важно рязко да се увеличат доходите. Не бива да оставяме това за бюджет 2022 г. Ще бъде късно. Ние днес внесохме пакет от социални закони в изпълнение на нашите политики за увеличаване на доходите: преизчисляване на пенсиите и Закон за възрастните хора“, изброи още Корнелия Нинова.

Вторият приоритет за „БСП за България“ е здравеопазването, а третият – образованието, науката и културата, а четвъртият – икономиката.

- реклама -